Potpisan ugovor
0

Rekonstrukcija dijela ceste Tuzla-Sarajevo

Sarajevo-x.com
JP Direkcija cesta FBiH potpisala je danas ugovor za izvođenje radova na tri tunela i dva mosta na dionici Podpaklenik-lovo na magistralnoj cesti M-18. Radi se o prvom ugovoru za početak rekonstrukcije ceste Tuzla-Sarajevo, čija je vrijednost 10.744.463,92 KM. Investitor je Vlada FBIH , a implementator JP Direkcija cesta FBiH.

"JP Direkcija cesta FBiH je iz svojih namjenskih sredstava uradila projektnu dokumentaciju, završila prednadmetanje, izbor izvođača za ove radove i izbor izvođača za nadzor. Mi implementiramo sredstava koja je Vlada FBiH izdvojila iz kapitalnih investicija iz budžeta za prošlu godinu. Ukupna vrijednost potpisanih radova je 10,74 miliona KM što je itekako značajno u ovom vremenu recesije i finansijske krize,“ rekao je direktor JP Direkcije cesta FBiH Ljubo Pravdić.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine Odlukom br. V.63/08 od 31.01.2008. godine Grant Federalnoj direkciji cesta za kapitalne investicije utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hecegovine za 2007. godinu, Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH osigurala je sredstva za rekonstrukciji ceste Tuzla - Sarajevo dionica Podpaklenik - Olovo u visini od 13.500.000,00 KM.

"Ukupno za tu trasu imamo 13,5 miliona što znači da ćemo imati još jedan LOT i mislim da će i za taj treći lot biti uskoro raspisana licitacija. Pored ovog dijela od Podpaklenika do Olova mi ćemo vrlo brzo početi i sa izvođenjem radova na petlji Šićki Brod i na samom ulasku u grad Tuzlu za što također imamo izdvojenih 18 miliona iz budžeta Vlade FBiH. Ovo je dugo očekivani početak rekonstrukcije puta Tuzla-Sarajevo i za kompletan projekt potrebno nam je još sredstava. Uporedo sa izvođenjem radova na ove dvije lokacije, radimo i projektnu dokumentaciju rekonstrukcije cijele trase i nadamo se da će ta projektna dokumentacija biti gotova u drugom dijelu ove godine,“ istakao je ministar prometa i komunikacija FBiH Nail Šećkanović.

U prvoj fazi bit će implementirani projekti na dva lota i to: LOT 1. IZGRADNJA MOSTA M3 I M4 PREKO RIJEKE STUPČANICE I TUNELA STUPČANICA Izvođač radova za LOT 1 je konzorcij GP ŽGP d.o.o. Sarajevo i "C P M" d.o.o. Lukavac. Ukupna vrijednost radova koja se ugovara za LOT 1 iznosi 5.118.760,89 KM. Ovaj Ugovor obuhvata izgradnju dva mosta preko rijeke Stupčanice i tunel Stupčanica. Mostovi se rade kao integralna armirano betonska konstrukcija i premoštavaju rijeku Stupčanicu i dolinu sa pet raspona. Ukupna dužina mostva sa krilnim zidovima je oko 110,00 m. Tunel Stupčanica je dužine 80 m od ulaznog do izlaznog portala. Radovi se izvode takođe na predusjecima tunela i na dijelu trase koji se uklapa nakon izgradnje na postojuću cestu. Rok izvođenja ovih radova je 9 mjeseci.

LOT 2. IZGRADNJA TUNELA KLADUŠNICA I TUNELA BJELAVA Odabrani izvođač za izvođenje ovih radova je Hidrogradnja d.d. Sarajevo. Ugovorena vrijednost radova za LOT 2. iznosi 5.189.403,03 KM. Lot 2. obuhvata izgradnju tunela Bjelava ukupne dužine 121 m i tunela Kladušnica dužine 176 m od ulaznog do izlaznog portala sa iskopom u predusjecima tunela. Oba ova tunela su projektovana na ispravljanju postojećih oštrih krivina, a prema kriterijima savremenih magistralnih cesta. Rok izvođenja je 12 mjeseci od datuma početka radova.

Usluge nadzora na izvođenju ovih radova za LOT 1. iznose 250.500,00 KM, a za LOT 2. 185.000,00 KM, a ugovarač je "Divel" d.o.o. Sarajevo.