Svjetska banka
0

Registracija imovine najskuplja u BiH i Kipru

FENA
Svjetska banka je objavila godišnji izvještaj pod naslovom "Poslovanje u 2010. godini: Reformisanje kroz teška vremena" – u kojem se prezentuju kvantitativni pokazatelji o poslovnim propisima i pravima o zaštiti imovine u 183 zemlje širom svijeta.

Izvještaj Svjetske banke obuhvata deset aspekata vođenja poslova: pokretanje biznisa, dobijanje građevinske dozvole, upošljavanje, registrovanje imovine, dobijanje kredita, zaštita investicija, plaćanje poreza, međunarodna trgovina, ugovori i zatvaranje biznisa, prenosi Glas Amerike.

Pokazatelji iz ove studije korišteni su za analiziranje ekonomskih rezultata te za ustanovljavanje koje su reforme bile uspješne, gdje i zašto?

Hrvatska – u grupi od 27 zemalja Istočne Evrope i Centralne Azije - zauzima dvadeseto mjesto. Ispred Hrvatske na ovom popisu su, od susjednih zemalja, Mađarska, Crna Gora, Slovenija i Srbija, a iza Hrvatske - Bosna i Hercegovina. Hrvatska je najpovoljnije ocjene dobila za reforme u dobijanju građevinske dozvole, a najlošije za zaštitu ulagača, gdje je iza nje jedino najmlađa država – Kosovo!

Da bi se u Hrvatskoj pokrenuo privatni biznis, navodi se u izvještaju Svjetske banke, mora se proći kroz sedam procedura i utrošiti 22 dana. U Gruziji, koja je na vrhu ovog poslovnog segmenta - samo tri procedure i tri dana. Hrvatska nije dobro prošla ni u istraživanju koliko košta registrovanje imovine. U Bjelorusiji i Gruziji, naprimjer, registrovanje imovine je besplatno, dok u Hrvatskoj to košta pet posto od vrijednosti imovine. Skuplji su samo Bosna i Hercegovina i Kipar.

Svjetske ekonomije su ustanovile sistem za zaštitu zaposlenih te jamstva za minimalni životni standard za svoje građane. I na tom je polju Hrvatska među posljednjim na popisu od 27 zemalja Istočne Evrope i Centralne Azije. Tačnije – na 25. je mjestu, između Slovenije i Albanije.

Kada je u pitanju broj dana potrebnih da poduzetnik dobije sve potrebne građevinske dozvole najbolje je stanje u Gruziji s 98, a najgore u Rusiji – 704 dana za dobijanje građevinskih dozvola.