Eric Hansen
0

'Regionali ekonomski razvoj najbolji put za BiH'

FENA
Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu danas je prof. dr. Eric Hansen, predsjednik Economic Transformations Group (Ekonomska transformacijska grupa ETG), održao predavanje o temi "Udruženi regionalni razvoj i razvoj zasnovan na združivanju".

Predavanje je otvorio dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. Veljko Trivun.

Hansen je govorio o iskustvu koje je stekao odlazeći u mnoge zemlje i tamo primjenjujući koncepciju regionalnog udruživanja.

"Regionalni ekonomski razvoj jedini je pravi put za Bosnu i Hercegovinu, ali za to je potrebno mnogo truda, organiziranog rukovodstva, ideja i napornog rada", naglasio je Hansen.

Profesor je naveo pozitivne primjere zemalja koje su uspješno implementirale udruženi regionalni razvoj. Kazao je da je 1995. godine samo zapadna Danska imala oko 60 posto svjetske proizvodnje vjetrenjača.

"Potrebno je usredotočiti se na ono u čemu je pojedina zemlja najbolja i ima najviše izgleda da razvije to područje. Bosna i Hercegovina, iako još znam vrlo malo o njoj, ima veoma dobre resurse drveta, u proizvodnji hrane i potencijal u razvoju turizma. To bi trebali biti osnovi industrijsko-ekonomskog razvoja", istakao je Hansen.

Profesor Eric Hansen doktorsku je disertaciju o temi "Regionalna ekonomija i planiranje" odbranio na prestižnom univerzitetu Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.) u SAD-u.

Hansen ima 30 godina radnog iskustva i predaje na mnogim uglednim univerzitetima kao što su US Berkley, NYU, ESSEC Paris. Radio je na Stanfordskom institutu za istraživanje i Svjetskoj banci.

Osim predstavnika Fakulteta, profesora i najboljih studenata predavanju su prisustvovali i predstavnici regionalnih agencija, ministarstava te institucija koje se bave razvojem.