Američki ekonomisti
0

Recesija završava, tržište rada još dugo loše

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Slika zaposlenosti u SAD-u ostat će crna i u idućoj godini, još dugo nakon što recesija završi, ali je najgora kriza na tamošnjem tržištu rada ipak završena, smatraju nezavisni američki ekonomisti.

Ekonomisti, ispitani u septembru o najvažnijim gospodarskim pokazateljima za Blue Chip Economic Indicators izvješće, ističu da će stopa nezaposlenosti početkom 2010. godine dosegnuti barem 10 posto, te će s te razine vrlo sporo padati tokom druge polovine godine.

Više od 80 posto od ukupno 52 ispitana nezavisna ekonomista smatra da je recesija, koja je započela u SAD-u krajem 2007., sada završena.

Očekuju da će godišnja stopa rasta američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju ove godine dosegnuti 3,0 posto, a u četvrtom tromjesečju 2,4 posto.

Usporedbe radi, u prethodnom istraživanju njihove procjene bile su niže - za treće tromjesečje iznosile su 2,2 posto, a za četvrto 2,3 posto.

Za cijelu ovu godinu ekonomisti procjenjuju da će američko gospodarstvo zabilježiti pad od 2,6 posto, a takva očekivanja imali su i u istraživanjima provedenima u julu i augustu. U 2010. očekuju rast BDP-a za 2,4 posto.

Najnovije istraživanje provedeno je 2. i 3. septembra, uoči objave službenog izvješća o zaposlenosti u SAD-u u augustu. Ono je pokazalo da je u augustu bez posla ostalo 216.000 Amerikanaca, što je najniža brojka od augusta lani. No, stopa nezaposlenosti skočila je u tome mjesecu na 9,7 posto, najvišu razinu od juna 1983. godine.

Nezavisni ekonomisti za Blue Chip Economic Indicators izvještaj predviđaju vrlo postupno poboljšanje uvjeta na američkom tržištu rada, pri čemu će se u gospodarstvu nastaviti kresati broj radnih mjesta do kraja godine, iako sve slabijim tempom.

Oživljavanje gospodarskog rasta u drugoj polovini ove godine temeljit će se na obnovi zaliha koje su sada na rekordno niskim razinama, umjerenom oporavku osobne potrošnje i napretku u području ulaganja u tržište nekretnina, kažu ekonomisti za Blue Chip Economic Indicators izvješće.