Bundesbanka
0

Recesija u Njemačkoj će se produžiti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka neće moći izaći iz recesije u narednih nekoliko mjeseci, a poticajne mjere federalne vlade mogu samo donekle ublažiti lošu privrednu klimu, ocijenili su u najnovijoj mjesečnoj analizi stručnjaci Bundesbanke.

Stručnjaci njemačke centralne banke ističu da bi dubinu i trajanje tekuće recesije mogao ublažiti skok privatne potrošnje, koja bi u tom slučaju imala "ulogu stabilizatora" domaće privrede.

Ranije objavljeni podaci pokazuju da je u posljednjem tromjesečju prošle godine njemačka privreda ostvarila negativnu stopu rasta od minus 2,1 posto, što je bio najveći kvartalni pad toga pokazatelja od 1987.

Međunarodni monetarni fond je za ovu godinu također prognozirao negativnu stopu rasta njemačke privrede od minus 2,5 posto, dok je Federalna njemačka komora za industriju i trgovinu u četvrtak saopćila kako očekuje još veći pad privrednih aktivnosti u 2009. od minus tri procenta.

Njemačka komora za trgovinu također procjenjuje da će se broj nezaposlenih u vodećoj evropskoj ekonomiji ove godine uvećati za oko 300.000.

Četvrtina kompanija koje je anketirala Komora odgovorila je da su se početkom ove godine nalazile u teškoj poslovnoj situaciji, dok tri četvrtine firmi tvrdi, u istoj anketi, da je njihov položaj sada "zadovoljavajući ili dobar".

Vlada je prošlog mjeseca najavila da će, u okviru napora da se što prije prevaziđu posljedice najveće ekonomske krize od kraja Drugog svjetskog rata, početi realizaciju drugog paketa za poticanje privrednog rasta u vrijednosti oko 50 milijardi eura, kroz program smanjenja poreza i uvećanja potrošnje.

Taj poticajni paket je već dobio podršku Bundestaga - donjeg doma njemačkog parlamenta - a sada bi trebalo da ga odobri i gornji dom najvišeg zakonodavnog tijela u Njemačkoj, navodi se u agencijskim izvještajima iz Frankfurta, prenosi Tanjug.

Realizacija vladinog poticajnog plana će vjerovatno omogućiti da privrede živne, kasnije ove i tokom naredne godine, ocjenjuje se u izvještaju Bundesbanke.

Tekuća situacija u njemačkoj privredi postaje ipak sve teža i zbog smanjivala ekspertnih poslova, koji su već decenijama pravi motor rasta najmoćnije evropske ekonomije, tvrde analitičari vodećih domaćih ekonomskih istraživačkih instituta.

Njemačka je, međutim, lani uspjela, prema svemu sudeći, da zadrži čelno mjesto na listi vodećih svjetskih izvoznika, ispred SAD-a i Kine, s izvozom koji je premašio bilion (hiljadu milijardi) eura.