Zaključci seminara
0

Recesija i moguća depresija privrede RS-a

FENA
Pojava deflacije, koja je zvanično registrirana u Republici Srpskoj u iznosu od 0,3 posto, nagovještaj je ulaska privrede ne samo u recesiju već i depresije u privredu.

Profesor banjalučkog Ekonomskog fakulteta Rajko Tomaš mišljenja je da se još ne može definitivno reći da je RS u recesiji jer još nije statistički registrovan pad bruto domaćeg proizvoda za tri mjeseca, ali postoji niz pokazatelja koji upućuju na to da će cijeli region, uključujući i BiH i RS, brzo ući u stanje recesije.

"Prije svega, tu je riječ o pojavi deflacije kojoj se mnogi raduju. Roba postaje jeftinija, ali to je nagovještaj ulaska privrede ne samo u recesiju nego i buduće depresije“, upozorio je Tomaš.

On je danas na seminaru o temi "Recesija - opasnost ili prilika“, koji je organizovao Centar za poslovnu edukaciju i preduzetništvo iz Banje Luke, pod pokroviteljstvom Narodne skupštine RS-a, rekao i da RS u odnosu na Federaciju BiH trenutno ima prednost koji se ogleda u povoljnijem prilivu sredstava u javnu potrošnju te ima određena sredstva za intervencije u privredu i socijalnu sferu.

Ukoliko bi se taj novac, kako je naglasio, pravovremeno iskoristio onda bi i posljedice recesije i eventualne depresije mogle biti manje.

Tomaš je ukazao da su vlasti određene mjere za ublažavanje krize pravovremeno donijele, ali da dolazi faza kada javnost i privreda očekuju sasvim konkretne mjere da se spriječi nelikvidnost, da bude zaustavljeno otpuštanje radnika i drugo.

"Vlasti su najavile da će preduzeti niz mjera. Jedno je staviti mjere na papir, a drugo je provesti ih u stvarnosti“, dodao je on.

Lider PDP-a i profesor banjalučkog Ekonomskog fakulteta Mladen Ivanić smatra da će u RS-u kriza biti prisutna u sektoru potražnje i širit će se iz sektora izvoznih preduzeća.

"Naši izvoznici su pod udarom, smanjena je tražnja u svijetu i stepen razvoja i to se već osjeća u RS-u i glavni izvozni sektori se već nalaze u krizi, od oblasti tekstila, obuće, drvne i metalske industrije, a to će imati posljedice i na cijelu privredu entiteta“, upozorio je Ivanić.

Komentarišući to što su se u Vladi RS-a nedavno pohvalili da taj entitet prvi put bilježi deflaciju u iznosu od 0,3 posto, Ivanić smatra da to nije za pohvalu, jer i studenti prve godine ekonomije znaju da pojava deflacije nije ništa dobro, jer je uvod u izbiljne zastoje ekonomskih tokova.

Ističući da nema utisak da cijene u RS-u dramatično padaju, Ivanić je rekao da ako bi cijene i padale to je rezultat smanjenje potražnje.

Kao mjere koje RS treba poduzeti za umanjenje negativnih efekata krize Ivanić je rekao da treba smanjiti poreze i doprinose radi olakšanja privrede, pokrenuti ozbiljne investicije, zatim pokušati stimulirati stambenu izgradnju, čime će se povući i mnogo drugih stvari.

On smatra da vlasti u BiH za sada ne poduzimaju nijednu od tih mjera te da se ne zna čak ni ko vodi računa o tim pitanjima na svim nivoima vlasti.