biznis
0

Rebalansirani Budžet FBiH iznosi 1.502,4 miliona KM.

FENA
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila je Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta FBiH za 2007. godinu tako da rebalansirani budžet iznosi 1.502,4 miliona KM.

Projekcijom izmjena i dopuna Budžeta za 2007. godinu došlo je do povećanja rashoda i izdataka u odnosu na objavljeni Budžet u iznosu od 66,4 miliona KM (povećanje četiri posto).

Među najbitnijim izmjenama u Budžetu, kako je rekao danas u razgovoru sa novinarima nakon sjednice Vlade premijer FBiH Nedžad Branković, su transferi za osobe s invaliditetom, za raseljene osobe i povratnike i za invalidnine.

Branković je rekao da je novim budžetom data prednost Federalnom ministarstvu za pitanje boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata i Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, dodavši da je njihova budžetska pozicija morala biti poboljšana zbog ogromnog povećanja broja njihovih korisnika, a koji je uvećan za skoro 100 hiljada.

Prema Brankovićevim riječima, za 74 miliona KM povećan je i budžet za civilne invalide, a izvršena je određena korekcija Budžeta koja se odnosi na plaće državnih službenika i namještenika.

Govoreći o stabiliziranju stanja na tržištu žitarica premijer Branković je kazao da su donesene i određene mjere i da je Vlada u tom pravcu formirala koordinaciono tijelo koje se sastoji od predstavnika mlinsko-pekarske industrije i predstavnika Vlade.

Tim mjerama za period 2007./2008. Vlada je, između ostalog, kako je kazao, zadužila Federalnu direkciju za robne rezerve da pripremi plan intervencije na tržište sa 15.000 tona žita, sa kojima raspolaže Vlada, putem partnera mlinsko-pekarske industrije (Klas, Dukat i Žitopromet) sa kojima je dogovoren moratorij na cijene.

Ovaj plan, inače, predviđa i hitnu nabavku 50.000 tona pšenice i 25.000 tona kukuruza na međunarodnom tržišti, pokretanje inicijative prema Vijeću ministara da se smanji carina na pšenicu sa pet posto na nula posto.