biznis
0

Realizacija ugovornih obaveza o zajedničkom ulaganju u ”Krivaju 1884”

FENA
Povodom teksta pod naslovom "Privatnoj firmi sedam miliona KM iz budžeta“, objavljenog u "Dnevnom avazu“ od 30. januara 2009. godine, Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću ovlašćen je da javnost upozna o stvarnim činjenicama u vezi s osnivanjem zajedničkog preduzeća "Krivaja 1884“.

Učešće Federacije BiH u rješavanju pitanja "Krivaje“ u iznosu od 7.000.000 KM odobreno je u Parlamentu FBiH usvojenim budžetom FBiH za 2009. godinu. Ova sredstva su, kako je to i predviđeno Ugovorom o zajedničkom ulaganju između IP "Krivaja“ d.o.o. Zavidovići i "Ferimpex“ d.o.o. Zavidovići, obaveza Federacije BiH radi rješavanja pitanja plaća i doprinosa po osnovu plaća, za period od potpisivanja ugovora pa do registracije i pokretanja nove "Krivaje“.

Također prema ugovoru, iz ovih sredstava bit će izmirena razlika u cijeni drvnih sortimenata, kako bi novo privredno društvo imalo iste uvjete kao i "Krivaja“ kada je u pitanju nabavka sirovina.

Tačno je da je Vlada FBiH donijela Odluku o refundaciji sredstava isplaćenih povjeriocima po ugovoru o zajedničkom ulaganju između IP "Krivaja“ d.o.o. Zavidovići i "Ferimpex“ d.o.o. Zavidovići.

Također je tačno da je ovakva odluka donesena s ciljem da ulije povjerenje ulagaču da će imati garanciju, ali tek u slučaju "da imovina novoosnovanog društva, a koja je unesena od ulagača IP Krivaja d.o.o. Zavidovići, bude predmet prinudne naplate od povjerilaca“.

Dakle, o ovome se ni u kojem slučaju ne može govoriti, kako se u tekstu insinuira, kao o gotovoj i neizbježnoj stvari jer do te situacije nije ni došlo.

Ova odluka Vlade FBiH, donesena radi zaštite "Krivaje“ i njenih radnika od izvjesnog propadanja, predstavlja sasvim mali ustupak u odnosu na sve ono što je "Ferimpex“ ponudio u rješavanju nagomilanih problema u zavidovićkoj "Krivaji“, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.