biznis
0

Realizacija projekta za unapređenje malih i srednjih preduzeća na polju energetske efikasnosti

FENA
Predstavnici Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) i ministri prostornog uređenja i zaštite okoliša i stambenih poslova u Vladi KS-a Abid Jusić i Čedomir Lukić, danas su razgovarali o zajedničkim aktivnostima na projektu "Razvoj i unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća na polju povećanja energetske efikasnosti".

-Komora već pet mjeseci realizuje taj projekt koji treba pružiti podršku razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP), doprinijeti regionalnom razvoju i razvoju politike okoliša – istakao je predsjednik PKKS Kemal Grebo.

Projekt se finansira iz fonda EURED - Podrška EU malim i srednjim preduzećima i regionalnom ekonomskom razvoju BiH. Njegova vrijednost je 253.552 eura, od čega je EU osigurala 223.126 eura. Partner u realizaciji projekta, koji će trajati dvije godine, je REIC (Rergionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu).

Korisnici projekta su projektantske kompanije iz građevinarstva i energetike, građevinske kompanije, proizvođači građevinskog materijala. Imajući u vidu ekonomske, socijalne i ekološke efekte projekta, njegovi indirektni korisnici su različiti subjekti (općine, vladine institucije, naučne institucije, zdravstvene ustanove), stanovništvo KS-a i šire.

Dodatna vrijednost projekta ogledala bi se u kontroli rasta potrošnje energije, smanjenju uvoza energenata, povećanju zaposlenosti i proizvodnje građevinskih materijala iz domaćih sirovina te smanjenju emisije zagađujućih materija u zraku.

  • Namjera je da se realizacijom projekta mala i srednja preduzeća iz ovog sektora osposobe da bude konkurentnija u izvođenju radova na fasadama, toplotnim izolacijama zgrada i slično, te da kompanije koje u tom smislu budu osposobljene u Komori imaju određenu prednost na tenderima koje će raspisivati pojedina ministarstva u Vladi KS, kazao je Grebo.