MMF
0

Realizacija pomoći Irskoj dobro napreduje

FENA
Dablin
Dablin
Realizacija programa finansijske pomoći Irskoj dobro napreduje, ali još postoji rizik od slabog privrednog rasta, visoke nezaposlenosti, sniženja kreditnog rejtinga i drugih problema koji mogu proizaći iz evropske dužničke krize, saopćeno je iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu.

U izvještaju MMF-a o realizaciji programa pomoći vrijednog 85 milijardi eura, odobrenog u novembru 2010., stoji da se "program provodi po planu, ali i dalje postoje izazovi. Pored toga, vanjska klima je postala nepovoljnija, pa je odlučna primjena mjera od ključne važnosti", prenosi AFP.

Kao jedan od uslova međunarodne finansijske pomoći, Irska je u martu naložila drastične promjene domaćeg bankarskog sektora, budući da se predviđalo da će troškovi spašavanja tamošnjih banaka iznositi blizu 70 milijardi eura.

Nakon što su izvršeni stres-testovi sposobnosti banaka da prežive još jednu finansijsku krizu, Centralna banka Irske je saopćila da četiri banke treba da prikupe dodatni kapital od 24 milijarde eura.

MMF predviđa da će irska privreda, nekad poznata kao "keltski tigar" zbog dvocifrenog rasta ukupnog domaćeg proizvoda (GDP), prije nego što ju je prije tri godine zahvatila duboka ekonomska kriza, ostvariti u 2011. rast BDP-a od 0,6 posto, a sljedeće godine 1,9 posto.