Sarajevo
0

RCC predstavlja novu trogodišnju strategiju organizacije

FENA
Hido Biščević (Foto: Slobodna Evropa)
Hido Biščević (Foto: Slobodna Evropa)
Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Hido Biščević predstavit će sutra na konferenciji za štampu u Sarajevu novu strategiju ove organizacije za period 2011.-2013. godina i iznijeti glavne aktivnosti predviđene za realizaciju ove jeseni.

Uz generalnog sekretara Biščevića, na konferenciji će biti i njegova zamjenica, a ujedno i šefica stručnog tima RCC-a Jelica Minić, kao i viši stručnjaci ove organizacije u oblasti privrednog i društvenog razvoja, infrastrukture i energetike, pravosuđa i unutrašnjih poslova, sigurnosne saradnje, izgradnje ljudskih potencijala i parlamentarne saradnje.

Strategija i program rada RCC-a za 2011.-2013. godinu, koje su odobrili i šefovi država i vlada zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), osmišljeni su tako da odgovore na potrebe regiona i pruže dodanu vrijednost saradnji u jugoistočnoj Evropi u oblastima od zajedničkog interesa.

Kako je saopćeno iz RCC-a, strategija je pripremljena u bliskoj saradnji s Evropskom komisijom i ostalih 45 članica RCC-a, a njom se postavljaju ciljevi aktivnosti Sekretarijata RCC-a u naredne tri godine.

Ključne aktivnosti RCC-a uključuju prijenos Investicione komisije za jugoistočnu Evropu s Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) na RCC do kraja 2010., izradu studije izvodljivosti o razvoju avioprijevoza u jugoistočnoj Evropi, izradu regionalne strategije u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova za period 2011.-2014. godina, realizaciju Fonda osiguranja od prirodnih katastrofa za jugoistočnu i centralnu Evropu i uspostavljanje Mreže regionalnih centara za borbu protiv požara u jugoistočnoj Evropi, preoblikovanje Inicijative za reformu sektora obrazovanja u jugoistočnoj Evropi i prijenos Ljubljanskog procesa o kulturnom naslijeđu s Evropske komisije i Vijeća Evrope na RCC početkom 2011. godine.