biznis
0

RBI: Devetomjesečna dobit prije poreza viša od milijardu eura

Sarajevo-x.com
U prvih devet mjeseci ove godine Raiffeisen Bank International AG (RBI) je ostvarila konsolidovanu dobit (nakon poreza i manjinskih učešća) u iznosu od 745 miliona eura što predstavlja blago smanjenje od 4,8 posto u poređenju sa istim periodom prethodne godine (prvih devet mjeseci 2010.: 783 miliona eura).

S druge strane, dobit prije oporezivanja RBI-a povećana je za 3,5 posto i iznosi 1,03 milijardi eura (prvih devet mjeseci 2010.: 997 miliona eura). Međutim, porez na dobit povećan je za 128 miliona eura i iznosi 272 miliona eura.

Navedeno uvećanje je uglavnom posljedica povećanja zarade u jedinicama grupacije, ali je također došlo i do porasta odgođenih poreskih troškova na prihod od kursnih razlika. Samo manji omjer odgođenih sredstava se može priznati za poravnanje gubitaka u Mađarskoj.

Ovo je rezultiralo dobiti nakon oporezivanja u iznosu od 760 miliona eura, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja smanjenje od 10,9 posto (prvih devet mjeseci 2010.: 853 miliona eura). Zarada po dionici smanjena je za 6 posto, sa 3,25 eura u prva tri kvartala 2010. na 3,06 eura.

"U situaciji očiglednog pogoršanja ekonomske situacije i stalne krize koja pogađa periferne države eurozone, u trećem kvartalu smo ipak uspjeli ostvariti značajne rezultate. Ovaj razvoj se zasniva na našem održivom modelu poslovanja i našoj širokoj diversifikaciji prema tržištima, proizvodima i grupama klijenata," izjavio je Herbert Stepic, generalni direktor RBI-a.