biznis
0

Razvojna banka FBiH - neophodan mehanizam za ostvarenje razvojnih ciljeva

FENA
Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici u Sarajevu utvrdila i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o Razvojnoj banci Federacije BiH.

Cilj ove financijske institucije jeste promocija ukupnog društvenog i privrednog razvoja FBiH. Među ciljevima RB FBiH su finansiranje obnove i razvoja i povećanje uposlenosti, finansiranje privredne infrastrukture, unapređenje poljoprivredne proizvodnje, ruralni razvoj i poticanje izgradnje suvremene poljoprivredno-turističke privrede, poticanje izvoza, podrška razvoju malog i srednjeg poduzetništva...

U cilju bržeg i racionalnijeg ekonomskog oporavka i razvoja FBiH, pored već postojećeg mehanizma čisto komercijalnog bankarstva, formiranje Razvojne banke postavlja se kao imperativ. Poznato je da su sve zemlje bivše Jugoslavije formirale svoje razvojne banke, te se u cilju razvoja bh. privrede ovo postavilo kao neodložna potreba.

U realizaciji posebnih projekata od značaja za Federaciju BiH i državu BiH, u cilju skladnijeg privrednog razvoja, kako granskog tako i geografskog, Razvojna banka predstavlja neophodan mehanizam za ostvarenje ciljeva, naročito u oblastima gdje komercijalne banke nemaju interesa (projekti infrastrukture, vodosnabdijevanja, zaštite okoline...) i koji se mogu realizirati samo kroz srednjeročne i dugoročne kreditne aranžmane, i uz povoljnije kamate.

Vlada FBiH želi osniovanjem Razvojne banke FBiH da ispuni osnovni cilj obavljanja bankarskih poslova po osnovu investicija, razvojnih programa i projekata u FBiH i projekata investiranih od stranih kreditora i donatora. Time bi bila definirana uloga i pozicija Razvojne banke FBiH kao banke koja će imati osnovnu zadaću da pod najpovoljnijim kreditnim uvjetima finansira obnovu i razvoj malog i srednjeg biznisa kroz specifične kreditne linije.

Kapital banke u stopostotnom je vlasništvu Federacije BiH. Postojeći kapital Investicijske banke FBiH danom stupanja na snagu ovog zakona postaje kapitalom RB FBIH, a uvećava se za 400.000.000 KM koji će se obezbijediti u jednakim obrocima u federalnom proračunu u razdoblju od 2007. do 2010. godine.

Razvojna banka Federacije BiH, sa sjedištem u Sarajevu, može osnivati svoje organizacijske dijelove, a nad njom se ne mogu provoditi stečaj niti likvidacija. Za njezine obaveze garantira Federacija BiH, i to neopozivo i na prvi poziv, te bez izdavanja posebne garantne isprave.

Zakonom je precizirano kako Banka ne posluje s ciljm ostvarivanja dobiti.

Kada, na zahtjev FBiH, odobri plasman sredstava ispod tržišnih uvjeta, FBiH će iz proračuna nadoknaditi Banci razliku do visine prihoda koji bi bili ostvareni pod uobičajenim tržišnim okolnostima.