ESV FBiH
0

Razmatrane mjere za spas iz ekonomske krize

FENA
Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju (ESV) FBiH večeras je u Sarajevu raspravljalo o mjerama koje pojedina ministarstva predlažu Vladi da se donesu kao urgentne mjere za spas iz situacije izazvane ekonomskom krizom u svijetu.

Dogovoreno je da Vlada FBiH, na osnovu tih prijedloga, definira dokument hitnih interventnih mjera prema privredi i Nacrt sporazuma tzv. socijalnog kompromisa da bi se sve strane koje sudjeluju u ESV-u (poslodavac, sindikat i Vlada FBiH) jedinstveno ponašale kad te mjere budu provođene. Nakon što bude usaglašen na sjednici ESV-a, taj paket će biti upućen federalnom Parlamentu.

Federalni premijer Nedžad Branković večeras je, u razgovoru s članovima ESV-a, identificirao niz aktivnosti koje radi Vlada FBiH, a istaknuo je pozitivnu energiju poslodavaca i sindikata s tim u vezi.

"Mi postajemo jedan blok koji želi stabilizirati prilike i naći odgovor za vremena koja dolaze“, kazao je Branković.

On je kazao da sugestije i prijedlozi ESV-a znače mobilizaciju svih onih koji se brinu o ekonomiji i funkcioniranju našeg društva. Istaknuo je da je večerašnji dijalog pokazao da su potpuno kompatibilni stavovi poslodavaca, sindikata i Vlade FBiH, te da je zajednički definiran način kako da se na svim nivoima odlučivanja ukaže na ozbiljnost trenutka, da se moraju donositi odluke, brzo mijenjati zakoni...

"Jedino u potezima koji će smanjiti javnu potrošnju možemo napraviti prostora da rasteretimo privredu u dijelu doprinosa koji jesu važni za njih i u potezima brze privatizacije da možemo doći do novca koji će servisirati potrebe naše privrede s dobivanjem potrebnih garancija i kreditnih sredstava ali po troškovima kapitala koji su prihvatljivi i koji će održati njihovu konkurentnost", kazao je on.

Premijer Branković misli da trenutno stanje ne treba precjenjivati niti podcijenjivati, te da se treba hladne glave i svim raspoloživim snagama suočiti s problemom i rješavati ga vlastitim snagama i na pravi način.

Naredna sjednica ESV-a planirana je za 16. decembar.