Federalna vlada
0

Razgovor o problemima u „ArcelorMittalu“

FENA
S ciljem približavanja stajališta Uprave i Sindikata u svezi iznalaženja prihvatljivog rješenja o pitanjima funkcioniranja kompanije u uslovima globalne ekonomske krize, danas su se, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, s predstavnicima Uprave i Sindikata zeničkog ”ArcelorMittala” sastali premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković, federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr. Vahid Hećo i direktor Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH Enes Ganić.

Nakon višestane rasprave, doneseni su zaključci, među kojima je i da svi uposleni u ”ArcelorMittalu” trebaju podjedanko podnijeti teret ekonomske krize, što je jedan od ključnih zahtjeva Sindikata.

Menadžment će, zaključeno je, na temelju ranije dostavljenog financijskog izvješća pripremiti prezentaciju financijskog poslovanja, uvažavajući pri tom pitanja koja su ograničena poslovnom tajnom.

Sindikat i menadžment kompanije će zajedno pregledati pripremljene spiskove za radnike koji su na privremenom prekidu rada. Pri tome će menadžment razmotriti kosntruktivne prijedloge za rješenje ovog pitanja.

Jedan je od zaključaka da treba poštivati Zakon o radu, radno zakonodavstvo i kolektivni ugovor u dijelu koji se odnosi na prekovremeni rad i korištenje godišnjih odmora, te uložiti dodatne napore kako bi se postojeći problemi riješili na najprihvatljiviji način, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.