biznis
0

Rast ukupno ostvarenih prihoda u Federaciji BiH

FENA
Federalna vlada je na današnjoj sjednici u Mostaru, kojom je, po ovlaštenju premijera FBiH, predsjedavao zamjenik federalnog premijera i federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda, prihvatila izvještaje o izvršenju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za razdoblje januar – juni 2007. godine i januar - juli 2007. godine, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ukupno ostvareni prihodi, primici i financiranje u Federaciji BiH u razdoblju od sedam mjeseci ove godine iznose 758,4 miliona konvertibilnih maraka i bilježe ostvarenje od 52,8 posto u odnosu na planirani Proračun za 2007. godinu. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine veći su za 172 miliona KM ili za 29,3 posto, što je rezultat bolje naplate poreznih prihoda.

U strukturi ukupnih prihoda, prihodi od poreza iznose 606,8 miliona KM. Prihodi od indirektnih poreza iznose 580,2 miliona KM i odnose se na prihode sa Jedinstvenog računa koji se doznačavaju federalnom proračunu u iznosu od 502,4 miliona KM i prihode od indirektnih poreza namijenjenih za servisiranje duga Federacije BiH u iznosu od 77,8 milijuna KM. Ostvarenje ovih prihoda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine veće je za 47,4 posto, dok je ostvarenje u odnosu na plan visokih 60,9 posto. U ovom izvještajnom razdoblju, prihodi od poreza na dobit iznose 24,5 milijuna KM.

Ostali porezi iznose 1,8 miliona KM, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 24 posto, a u odnosu na plan ostvareni su indeksom od 84 posto.

Naknade, takse, novčane kazne i ostali neporezni prihodi iznose 141,3 miliona KM i imaju pad od pet posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada su ostvareni u iznosu od 148,8 miliona KM. U odnosu na plan neporezni prihodi bilježe ostvarenje od 57,5 posto, što je rezultat uplate prihoda od dividendi i udjela u profit u javnim poduzećima u mjesecu srpnju, u iznosu od 88,6 miliona KM.

Ukupni rashodi i izdaci u periodu od januara do jula 2007. godine iznose 621,9 miliona KM i pokazuju povećanje od 28,4 posto u odnosu na isti period prethodne godine, a u odnosu na plan ostvareni su indeksom od 43,3 posto.

Tekući rashodi u ovom razdoblju iznose 522 miliona KM. Plaće i naknade uposlenika ostvarene su u iznosu od 80,2 miliona KM i u odnosu na isto razdoblje prethodne godine veće su za 26,3 posto. Doprinosi poslodavca ostvareni su u iznosu od 7,4 miliona KM i imaju povećanje od 21,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Na povećanje plaća, naknada i doprinosa, najveći utjecaj imalo je formiranje novih federalnih proračunskih korisnika. Formirano je šest novih proračunskih korisnika koji upošljavaju 142 zaposlenika.

Po osnovi tekućih transfera realizirano je 379 miliona KM, što iznosi 47,9 posto u odnosu na plan, s povećanjem od 35 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Transfer PIO/MIO za mirovine vojnika umirovljenih po povoljnim uvjetima, u odnosu na godišnji plan ima ostvarenje 100 posto. Također, transfer za osobe sa invaliditetom – neratni invalidi, ima ostvarenje 78,6 posto u odnosu na plan. Federalno ministarstvo za pitanja branitelja domovinskog rata, u transferu za invalidnine planiralo je iznos od 301 milion KM na godišnjoj razini, ili 25,1 milion KM mjesečno. U razdoblju od siječnja do srpnja 2007. godine, ovo ministarstvo je realiziralo 185,5 milijuna KM po osnovu invalidnina i ostvarilo je prekoračenje u iznosu od 9,8 miliona KM.

Izdaci za kamate bilježe rast od 30 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a u odnosu na plan ostvareni su indeksom od 46 posto. U navedenom izvještajnom razdoblju realizirano je ukupno 65,7 miliona KM po osnovi otplate dugova od čega se na vanjski dug odnosi 47,9 miliona KM. Po osnovi unutarnjeg duga, na neizmirene plaće i naknade Vojske Federacije BiH realizirano je 719 hiljada KM, na obveza prema dobavljačima 12 hiljada KM i na staru deviznu štednju 14,8 miliona KM. Na otplate domaćeg pozajmljivanja realizirano je 2,2 miliona KM.