biznis
0

Rast proizvodnje u novim članicama EU ove godine usporen

FENA
U svih deset novih zemalja članica Evropske unije rast proizvodnje dobio je ubrzanje u toku prošle godine, ali je vjerovatno da će u toku ove godine biti usporen, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke pod nazivom Redovni ekonomski izvještaj za EU8+2

Do ubrzanja rasta došlo je u Estoniji, Latviji, Poljskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Rumuniji, dok je u Češkoj, Litvaniji i Bugarskoj stopa rasta ostala uglavnom nepromijenjena. Samo je Mađarska iskusila usporavanje kao drugu stranu svojeg strogog fiskalnog programa.

Ukupni snažni rezultati u regionu odražavali su povoljno vanjsko okruženje snažnog globalnog rasta, niskih kamatnih stopa, te pozitivnog osjećaja vezanog za tržišta u razvoju.

U nekim zemljama, međutim, rastuća domaća potražnja dovodi do pregrijavanja privrede, a malo je vjerovatno da će tekuće stope rasta biti održive.

Očekuje se da će u cijelom regionu, osim u Poljskoj, Slovačkoj i Bugarskoj, u toku 2007. godine doći do usporavanja stope rasta.

Izvještaj navodi da su snažne stope rasta proizvodnje bile vezane za povećanje stope zaposlenosti i smanjivanje stope nezaposlenosti, posebno u Poljskoj i Slovačkoj.

Sektor usluga je odgovoran za najveći broj novih radnih mjesta (osim u Češkoj), iako je u više zemalja sektor građevinarstva također u velikoj mjeri doprinio otvaranju novih radnih mjesta. U isto vrijeme, stope učešća u radnoj snazi su opale u Poljskoj, Litvaniji, Slovačkoj i Češkoj (što je doprinijelo smanjivanju stope nezaposlenosti), dok se sasvim suprotno dešavalo u Estoniji, Mađarskoj, Latviji i Bugarskoj.

U zemljama Baltika i Rumuniji, sužavanje tržišta rada je u toku 2006. dovelo do povećanja realnih stopa rasta plaća sve do visokih dvocifrenih iznosa.

Odliv radne snage iz novih članica EU se nastavlja, ali je moguće da se polako usporava.

Ovaj najnoviji izvještaj ponavlja upozorenje iz prethodnog izvještaja u vezi s inflatornim pritiscima, koji u nekoliko zemalja u regionu pokazuju rast, pri čemu je proizvodnja iznad potencijala, što dovodi do sužavanja tržišta rada i brzog rasta kreditiranja.