Eurostat
0

Rast proizvodnih cijena industrijskih proizvoda u eurozoni

SRNA
Proizvodne cijene industrijskih proizvoda u zemljama eurozone zabilježile su u augustu nagli rast, a do najvećeg povećanja došlo je u energetskom sektoru, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja Evropske statističke agencije Eurostat.

Prosječan rast proizvođačkih cijena iznosio je u zemljama eurozone 0,9 posto, što je 0,6 posto više nego u julu. Još veći rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda zabilježen je u EU u cjelini i to sa 0,3 posto u julu na jedan posto u augustu.

Na godišnjem nivou cijene su uvećane za 2,7 posto i u EU i u eurozoni.

Najviše je skočila cijena proizvodnje energije i to za 2,4 posto u eurozoni, odnosno 3,2 posto u EU. Uzrok tome su, prema riječima portparola Evropske komisije, više cijene usluga rafinerija i elektrana.

Na godišnjem nivou proizvodne cijene u energetskom sektoru porasle su za 7,9 posto u eurozoni, odnosno 7,2 posto u EU.

Cijene industrijske proizvodnje najviše su na mjesečnom nivou rasle u Danskoj (2,9 posto) i Velikoj Britaniji (1,8 posto), a najmanje u Sloveniji i Letoniji.

Na godišnjem nivou najveći rast proizvodnih cijena industrijskih proizvoda zabilježen je u Bugarskoj (7,1 posto), te Grčkoj (6,8 posto) i Kipru (6,7 posto). Najmanji porast imale su Slovenija i Malta, po 0,8 posto, a cijene su pale u Švedskoj, za 0,5 posto.

Ovakvo povećanje industrijskih cijena moglo bi da dovede do povećanja potrošačkih cijena, što bi moglo da dovede do inflacije koja bi prelazila zacrtanu stopu Evropske centralne banke (ECB) od dva posto.

Šef ECB-a Mario Dragi izjavio je početkom septembra da bi, zbog poskupljenja energenata, u narednim mjesecima moglo da dođe do inflacije veće od očekivane, ali da bi iduće godine ona trebalo da padne ispod zacrtane stope od dva posto.