SAD
0

Rast prodaje novih kuća za 9,6 posto ukazuje na oporavak

FENA
Prodaja novih kuća u SAD-u u julu je povećana za 9,6 posto a narasla je i potražnje za trajnim robama kao što su automobili i kompjuteri, što su nove naznake oporavka američkog gospodarstva od najteže recesije nakon one iz 1930-ih godina.

Julski skok prodaje novih kuća za 9,6 posto, na godišnju razinu od 433.000 jedinica, nadmašio je predviđanja i najveći je u posljednje četiri godine, pokazali su podaci ministarstva trgovine objavljeni u srijedu u Washingtonu.

Drugi izvještaj istog ministarstva pokazuje da su predbilježbe za trajne robe povećane za 4,9 posto, što je također iznad predviđanja i najviše od jula 2007. Vladini napori da pokrene zamrznuta kreditna tržišta i obnovi potražnju, pridonijeli su stabiliziranju tržišta nekretnina nakon najvećeg kolapsa od Velike depresije.

Ekonomisti banke Morgan Stanley iz New Yorka su među onima koji podižu prognoze rasta za ovo tromjesečje, nakon što su izvješća o rastu narudžbi naznačila da se povećavaju poslovna ulaganja. Morgan Stanley je povećao prognozu gospodarskog rasta u trećem tromjesečju sa 3,9 na 4,3 posto.

"Možda gledamo širenje gospodarskog oporavka. To rast čini održivijim. Paket gospodarskih poticaja pružio je podlogu", ocijenio je za Bloomberg News John Silvia, glavni ekonomist tvrtke Wells Fargo Securities LLC iz Charlottea, u Sjevernoj Karolini.

Ekonomisti su predvidjeli da će prodaja novih kuća rasti na godišnju razinu od 390.000 jedinica, prema prosječnoj procjeni u istraživanju Bloomberg Newsa, u kojem je sudjelovao 71 ekonomist. Srpanjska stopa prodaje novih kuća, bila je najveća u 10 mjeseci i premašila je sve prognoze, koje su se kretale u rasponu od 365.000 do 420.000 jedinica.

Prosječna cijena novih kuća pala je za 12 posto u odnosu na juli 2008. godine, s 237.300 dolara na 210.100 dolara, prenijela je Hina.