biznis
0

Rast evropskih indeksa

FENA
Evropski berzovni indeksi danas su ojačali, nakon oštrog pada u prethodna tri dana, jer se ulagači nadaju da će ministri finansija eurozone danas na sastanku u Kopenhagenu postići dogovor o povećanju kriznih fondova eurozone.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica ojačao je za 0,4 posto, na 1063 boda, nakon što je u protekla tri dana potonuo 2,7 posto.

Unatoč poniranju u protekle dvije sedmice, taj je indeks na putu da u ovom tromjesečju ostvari dobitak od 6,2 posto, što bi bio njegov najveći rast od prvog tromjesečja 2006, prenose agencije.

Londonski FTSE je oko podneva bio u plusu 0,38 posto, na 5764 boda, frankfurtski Dax 0,89 posto, na 6936 bodova, a pariški CAC iznosio je 3414 bodova, ojačavši za gotovo jedan posto.

Frankfurtski Dax je na putu da ostvari najsnažnije prvo tromjesečje od čak 1998. godine, uz očekivani skok od 17 posto.

Po pisanju medija, ministri finansija eurozone danas bi na sastanku mogli prihvatiti prijedlog o povećanju iznosa dvaju fondova za suzbijanje dužničke krize s postojećih 500 na 940 milijardi eura, ako u idućih 15 mjeseci dođe do pogoršanja situacije.

U fokusu tržišta je i Španija budući bi njezina vlada danas trebala predstaviti nove rezove u proračunu.

Među najvećim dobitnicima bile su cikličke dionice, predvođene rudarskom kompanijom Rio Tinto i automobilskim divom Daimlerom, čije su dionice ojačale 1,7, odnosno tri posto.

Berzovne dobitke ograničavale su, pak, dionice francuskog naftnog diva Totala, koje su oslabile daljnjih 0,9 posto, povrh 8,5 posto prethodnih dana zbog problema sa zaustavljenjem istjecanja plina u Sjevernom moru.

Glavni grčki burzovni indeks danas je, pak, oslabio za 0,5 posto, na 730,01 bod, nakon što je premijer Lukas Papademos izjavio kako Grčka poduzima sve napore kako bi izbjegla treći paket finansijske pomoći, no da se ne može isključiti da će se potreba za novom pomoći ipak pojaviti.

"Neki vid finansijske pomoći možda će biti potreban, ali moramo intenzivno raditi na tome da izbjegnemo takvu situaciju", rekao je Papademos u intervjuu za italijanski list Il Sole 24 Ore.

Upozorio je i da bi se Grčka mogla naći u situaciji da nema pristup tržištima, iako sve dogovorene mjere u potpunosti provodi.