Svjetske berze
0

Rast dionica spustio kurs dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Dolar je u petak na svjetskim deviznim tržištima oslabio prema najznačajnijim svjetskim valutama uslijed jačanja sklonosti prema preuzimanju rizika, a dodatne su mu pritiske stvorili rast cijena dionica i više cijene roba.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao 0,7 posto i njime se trgovalo po 1,4083 dolara. Na dobrom je tako putu da ponovno dosegne najvišu dvosedmičnu razinu od 1,4139 dolara zabilježenu u prvoj polovini sedmicea.

Euro je ojačao i 0,2 posto prema jenu, na 134,18 jena. Dolar je prema jenu oslabio oko 0,5 posto, spustivši se na 95,46 jena.

Ulagači su se ponovno okrenuli rizičnijim ulaganjima nakon što je američka središnja banka Fed na ovosedmičnom zasjedanju odlučila zadržati kamatne stope još neko vrijeme na aktualnim razinama nadomak nula posto.

"Dolar slabi temeljem činjenice da se ponovno uočava veća sklonost ulagača prema riziku", kazao je Ian Stannard, viši valutni analitičar pri BNP Paribasu.

Evropska središnja banka (ECB) ovih je dana bankama ponudila rekordnu injekciju likvidnosti u visini 442,2 milijardi eura. Fed je pak odlučio proširiti neke od recipročnih valutnih aranžmana s drugim središnjim bankama svijeta kako bi osigurao dovoljne količine američke valute.

"Potezi vezani za likvidnost kojima svjedočimo diljem svijeta ohrabruju ulagače na tržištima a sada uočavamo kako se na krilima takvih mjera dolar našao pod pritiskom", dodao je ne Stannard.

Trgovci se pak drže na većem oprezu zbog potencijalnih novih intervencija švicarske središnje banke na deviznim tržištima u pokušaju slabljenja švicarskog franka prema euru i dolaru radi zaštite izvozno-orijentiranog švicarskog gospodarstva.

Objavljen je i budno praćen barometar rasta aktivnosti švicarskog gospodarstva tamošnjeg ekonomskog instituta KOF, koji je porastao na minus 1,65 u junu i bio bolji od očekivanja, prenijela je Hina.

Podaci nisu imali značajnijeg utjecaja na euro koji se zadržao oko 1,53 franaka. No, dolar je zbog slabljenja prema većini svjetskih valuta oslabio i oko 0,7 posto prema franku, na 1,0857 franaka.