biznis
0

Rast dionica na Wall Streetu zbog plana osnivanja 'loše banke'

FENA
Dionice na Wall Streetu u srijedu rastu jer se ulagači nadaju da će administracija Baracka Obame osnovati tzv. lošu banku, ustanovu za otkup loše, nelikvidne imovine banaka, koja opterećuje cijeli financijski sustav, izvješćuju američki mediji.

Indeks Standard & Poor's 500, ukupno mjerilo burze dionica, raste već četvrti dan zaredom, što se nije dogodilo u zadnja dva mjeseca. Bankovne dionice predvode rast: dionica Wells Farga dobila je 22 posto, Citigroupa 19 posto, a Bank of America 16 posto.

Sredinom jutarnjeg dijela trgovanja indeks Dow Jones rastao je za 140,50 bodova ili 1,72 posto, na 8315,23 boda. Širi indeks Standard & Poor's 500 rastao je za 20,01 bod ili 2,37 posto, na 865,72 boda, a tehnološki indeks Nasdaq porastao je za 37,45 bodova ili 2,49 posto, na 1542,35 bodova. Indeks manjih tvrtaka Russell 2000 rastao je za 9,86 bodova ili 2,16 posto, na 465,44 boda.

Broj dionica koje su rasle bio je šest puta veći od onih koje su padale na burzi u New Yorku NYSE, a obujam trgovanja bio je 291,9 milijuna dionica.

Ulagače ohrabruje približavanje današnjeg glasovanja u Predstavničkom domu Kongresa o paketu gospodarskih poticaja od 825 milijarda dolara, koji je mješavina državnih ulaganja i poreznih olakšica. Wall Street se nada kako će ta i druge mjere pomoći da se gospodarstvo izvuče iz najteže recesije u više desetljeća.

Wall Street prati i današnji drugi dan sastanka Odbora za otvoreno tržište središnje banke - Federalnih rezervi (FED), koji će najvjerojatnije ostaviti referentnu kamatnu stopu na rekordno niskoj razini, kako bi se s jeftinim novčanim posudbama pomoglo gospodarstvu.

Bill Dwyer, glavni menadžer za ulaganja financijske kuće MTB Investment Advisors iz Baltimorea, kazao je za AP da svaki potez Washingtona, usmjeren oživljavanju gospodarstva, može pomoći burzi. Plan uklanjanja loše imovine banaka može ubrzati oporavak, ocijenio je.

"Nećemo brzo vidjeti neke sjajne gospodarske vijesti, no ako se Washington pozitivno okrene rješavanju problema, to će stabilizirati opadanje", naglasio je Dwyer.