Dobri poslovni rezultati
0

Rast Coca-Cole, IBM-a i Yahoo-a

FENA
Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica snažno porasle jer je niz američkih kompanija objavio bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo, a nakon što su pali prinosi na španske obveznice ublažena su i strahovanja od dužničke krize.

Dow Jones indeks ojačao je 194 boda, ili 1,50 posto, na 13.115 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,55 posto, na 1.390 bodova, a Nasdaq indeks 1,82 posto, na 3.042 boda.

Ulagače su ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati u prvom tromjesečju niza kompanija, od Coca-Cole i Goldman Sachsa, do IBM-a, Intela i Yahooa.

To je ublažilo strahovanja da će usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava negativno utjecati na zarade kompanija, prenose agencije.

Cijene dionica Coca-Cole, IBM-a i Yahooa porasle su između 2,1 i 2,8 posto.

"Ulagači su bili vrlo pesimistični, pa su smanjili očekivanja i tako ostavili puno prostora za pozitivna iznenađenja", kaže Paul Zemsky, analitičar u fondu ING Investment Management.

Od 39 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovne izvještaje, njih 74,4 posto ostvarilo je u prvom tromjesečju bolje rezultate nego što se očekivalo.

Pozitivno je na tržište utjecao i neočekivani skok njemačkog ZEW indeksa ulagačke klime u aprilu na najvišu razinu od juna 2010. godine, što pokazuje da najveće evropsko gospodarstvo još nije pogođeno dužničkim problemima koji su zahvatili niz drugih članica eurozone.

Ublažavanju strahovanja od širenja dužničke krize pridonijela je, pak, španska aukcija trezorskih zapisa, na kojoj je prikupljen ciljani iznos.

Zahvaljujući tome, na tržištu su nakon aukcije prinosi na 10-godišnje španske obveznice pali ispod razine od 6 posto.

No, pravi test za Španiju slijedi u četvrtak, kada će biti održana aukcija dugoročnih obveznica.