biznis
0

Rast cijena u Americi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Christian Science Monitor piše u ponedjeljak o tome kako inflacija nagriza pomake koji su ostvareni u povećavanju nadnica Amerikanaca.

Brian Fortinberi, koji vodi restoran u Colorado Springsu, kaže kako osjeća povećanje maloprodajnih cijena na svakom koraku. Cijena govedina povećala se 10 posto od siječnja. Voće i zelena salata također su skuplji. Porasle su i cijene benzina što povećava troškove kad kupci naručuju hranu uz dostavu iz njegovog restorana.

K tome, glasači u Koloradu upravo su odobrili zakon kojim se povećava minimalna nadnica uposlenika u toj saveznoj državi, što je njemu povećalo izdavanje za plaće zaposlenih. Milioni Amerikanaca osjećaju iste efekte povećanja cijena.

U protekla dva mjeseca stvarna zarada američkih uposlenika, tj. ona prilagođena stopi inflacije, zapravo je zabilježila pad. To ukazuje na trend koji je u suprotnosti s prošlom godinom, kad je zbog pada cijena energije zabilježeno povećanje stvarnog prihoda.

Potrošači su pogođeni iz nekoliko smjerova – piše Christian Science Monitor – a to je očito utjecalo na njihovo povjerenje u američko gospodarstvo, kako pokazuje Indeks povjerenja potrošača Sveučilišta Michigan, objavljen u petak.