biznis
0

Rast cijena nafte nakon zatvaranja naftovoda na Aljasci

FENA
Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima oko jedan posto nakon što je zbog curenja nafte zatvoren naftovod na Aljasci koji transportira 12 posto sirove nafte proizvedene u SAD-u.

Zbog zatvaranje jedne od ključnih naftnih arterija u SAD-u cijene su na američkom tržištu porasle 73 centa na 88,75 dolara. Na londonskom tržištu barel je poskupio 43 centa na 93,76 dolara, prenose agencije.

Naftovod Trans Alaska zatvoren je u subotu zbog curenja na naftnom polju Prudhoe Bay, prisilivši naftne kompanije da smanje proizvodnju oko pet posto na dnevni prosjek na 630 hiljada barela.

"Naravno da je zatvaranje naftovoda takve velličine potpora cijenama nafte. Normalno je da tržište prvo reagira pretjerano. No, nakon toga postavlja se pitanje koliko će dugo naftovod biti zatvoren", kazao je Hannes Loacker, naftni analitičar iz Raiffeisen Bank International.

"To je naravno problem za Sjevernu Ameriku, ali ne opravdava povećanje cijene za dva ili tri posto. Danas se većina finansijskih tržišta suočava s manjim gubicima. Nafta je nešto poput druge strane medalje", dodao je. Trgovci ističu da će, ukoliko naftovod bude zatvoren duže od jedne ili dvije sedmice, to potaknuti snažan rast cijena.

Na početku ove sedmice rast cijena je ipak zakočio jači dolar, koji je crpio potporu iz bojazni povezanih s dužničkom krizom u eurozoni, nakon što je neimenovani izvor kazao da je Portugal pod sve većim pritiskom da prihvati pomoć Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Jači dolar slabi kupovnu moć imatelja drugih valuta, prigušujući time i potražnju za naftom.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena referentne košarice njene nafte u petak iznosila 90,81 dolara, odnosno 1,23 dolara niža nego dan ranije, navode agencije.