biznis
0

Rast cijena nafte brine ulagače na Wall Streetu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na Wall Streetu su cijene dionica jučer pale jer se ulagači plaše da bi rast cijena nafte mogao naštetiti oporavku američke privrede.

Terminska cijena nafte na berzi u New Yorku primaknula se granici od 107 dolara po barelu, dok se na Londonskom tržištu kreće iznad 115 dolara.

Ulagači strahuju da će visoke cijene goriva povećati troškove poslovanja kompanija i tako im smanjiti profitabilnost, te da će izazvati pad potrošnje, što bi naštetilo oporavku američke privrede.

Dow Jones Industrial Average oslabio je 0,66 posto, na 12.090 bodova, dok je Standard & Poor's 500 pao 0,83 posto, na 1.310 bodova, a Nasdaq Composite 1,40 posto, na 2.745 bodova.

Jučerašnje trgovanje počelo je u optimističnom raspoloženju, zahvaljujući novim najavama preuzimanja. Francuski modni konglomerat LVMH Louis Vuitton Moet Henessy izvijestio je da će za šest milijardi dolara kupiti talijanskog draguljara Bulgarija.

Dionica Western Digitala poskupila je 16 posto, nakon što je taj drugi po veličini svjetski proizvođač kompjuterskih drivera ponudio 4,3 milijarde dolara za kupovinu kompanije Hitachi Global Storage Technologies.

Ipak, entuzijazam ulagača ubrzo je splasnuo jer su cijene nafte dosegnule nove najviše nivoe od septembra 2008. godine zbog sve žešćih sukoba između protivnika i pristaša režima u Libiji te nemira na Bliskom istoku.