biznis
0

Rasprava o korištenju biogoriva u EU

FENA
Evropski poslanik Klod Tirme izjavio je da ima široku parlamentarnu podršku da obavezni udio biogoriva u upotrebi pogonskih goriva u saobraćaju u EU ne bude deset, već samo četiri posto.

Zemlje EU su se prošle godine dogovorile da će do 2020. obezbijediti da udio biogoriva u pogonskim gorivima u saobraćaju bude najmanji 10 procenata.

Taj cilj EU je, međutim, predmet sve oštrije kritike, prvenstveno zbog toga što se za proizvodnju biogoriva koriste prehrambene žitarice, ukazuju svjetski mediji.

Tim kritičarima se sada priključio i uticajni poslanik Tirme, zadužen u Evropskom parlamentu za zakonodavstvo vezano za obnovljive izvore energije.

U upravo objelodanjenom povjerljivom izvještaju Svjetske banke, koji je objavio britanski list "Gardijan", konstatira se da je razmah proizvodnje biogoriva doveo do poskupljenja hrane u svijetu i to čak za 75 procenata.

Enormno povećanje cijena hrane u posljednjih nekoliko godina dovelo je do sadašnje globalne prehrambene krize i do toga da je oko 100 miliona ljudi širom svijeta dospjelo ispod granice siromaštva, upozorila je Banka u do sada najdetaljnijoj analizi sadašnje krize.

Autor studije, do koje je došao "Gardijan", je ugledni ekonomista Svjetske banke Don Mičel koji je detaljno analizajući kretanje cijena po mjesecima, ustanovio da je politika podrške biogorivima deformirala tržište hrane i dovela do povećanja cijena i to u tri glavna pravca.

Prvo, prebačena je upotreba žitarica iz hrane na goriva, drugo, farmeri su motivirani da promijene žetvene navike i upotrebu zemljišta, treće podstaknute su špekulacije na tržištima žitarica.

Ta analiza je različita u odnosu na druge studije koje su bile usmjerene na duže vremenske periode, kojima je zato izmakao iz vida tačan uticaj konkretnih faktora.

Ovaj izvještaj Svjetske banke oštro protivrječi tvrdnjama administracije SAD-a prema kojoj su biogoriva proizvedena od prehrambenih proizvoda povećala cijenu hrane posljednjih godina samo za nepuna tri procenta.

Evropska komisija (EK) je, međutim, odmah po objavljivanju ove bankine analize u "Gardijanu", reagirala izjavom da tu kritiku namjerava da ignoriše i da planira zadržati dugoročni ustanovljeni cilj upotrebe biogoriva u pogonskim gorivima u saobraćaju.

Povjerljivi izvještaj Svjetske banke je obnarodovan pred samit Grupe osam (G8), od 7. do 9. jula u Japanu, na kome će lideri najrazvijenijih zemalja zapada i Rusije diskutirati, između ostalog, i o globalnoj prehrambenoj krizi.

Sličan izvještaj o uticaju biogoriva na tržište hrane trebalo je prošle sedmice da objavi i britanska vlada, a prema "Gardijanu" u njemu bi se, takođe, konstatiralo da su biogoriva imala "značajnu" ulogu u rastu cijena hrane, prenosi Tanjug.

Snažni agrarni, kao i lobiji za biogoriva, američki zvaničnici i EK tvrde da je rast cijena hrane prouzrokovala, uglavnom, rastuća tražnja sve moćnijih zemalja u razvoju, kao što su Indija i Narodna Republika Kina, ali analiza Svjetske banke to negira, ukazale su svjetske novinske agencije.

"Brzi rast prihoda u zemljama u razvoju nije doveo do naglog povećanja svjetske upotrebe žitarica, niti je imao glavnu ulogu u obimnom rastu cijena hrane", konstatira se u analizi Banke.

Prema mišljenju Banke, u razloge globalne prehrambene krize ne može se uvrstiti ni često citirana suša u Australiji. Ključni i najveći uticaj na cijene hrane je, prema analizi Svjetske banke, imao upravo bum biogoriva u SAD i EU, pošto bez upotrebe žitarica za biogoriva, svjetske zalihe pšenice i kukuruza ne bi tako značajno opale, a cijenovni rast uzrokovan ostalim faktorima bio bi samo umjeren.

Banka je ustanovila da je cijena prehrambene potrošačke korpe od 2002. zabilježila rast od čak 140 procenata, a da je od toga hrana poskupila samo 15 odsto zbog viših cijena energije i đubriva, dok je učešće biogoriva u tom poskupljenju čak 75 procenata.

Prema nedavnim naučnim studijama, razmah uzgajanja biljaka za biogoriva upravo suprotno očekivanjima, doprinosi povećanju emisije ugljen dioksida u atmosferu, a time i stvaranju efekta staklene bašte koji doprinosi globalnom zagrijavanju.

Sve glasnije tvrdnje naučnika i stručnjaka, ali i političara pojedinih država, o većoj štetnosti biogoriva od njegove koristi, potkrijepila je i francuski državni sekretar za životnu sredinu Natali Kosciusko-Morizet koja je izjavila da je politika biogoriva u EU "najvjerovatnije greška" i da će Unija morati da je preispita.