biznis
0

Raiffeisen Zentralbank Osterreich nastavlja uspješno poslovanje

FENA
Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB) nastavlja zacrtani put uspješnog poslovanja i snažni rast u prva tri kvartala 2007. godine, saopćeno je iz Raiffeisen bank d.d. BiH.

“RZB nastavlja rasti na jakim temeljima zahvaljujući svojoj odličnoj strategiji, koja je dokazala svoju vrijednost u ovim teškim uvjetima. Kao rezultat svega toga, još jednom smo uspjeli povećati naš tržišni udio i poboljšati naše rezultate,” izjavio je generalni direktor RZB-a” Walter Rothensteiner.

Sa 30. septembrom 2007. godine, ukupna imovina RZB-a iznosila je 135,2 milijarde eura, što je povećanje od 16,9 posto u poređenju sa krajem 2006. godine. Broj zaposlenika se povećao za više od 8,1 posto, na 59.932, pri čemu je RZB kreirao više od 4.500 novih poslova.

Dobit prije poreza za prvih devet mjeseci ove godine povećana je za 26,5 posto u poređenju sa istim periodom prošle godine, dosežući iznos od 1,166 milijardi eura. To je prvi put da je RZB postigla operativnu dobit prije poreza preko milijarde eura u prvih devet mjeseci poslovne godine.

Nakon poreza, dobit je iznosila oko 908 miliona eura, što je povećanje od 21,2 posto u poređenju sa istim periodom 2006. godine, kada je dobit nakon poreza i manjinskih udjela (konsolidovana dobit) porasla za devet procenata, na 594 miliona eura.