biznis
3

Raiffeisen: Proširenje EU više nije proizvod koji se lako prodaje

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Analiza koju je obavio Raiffeisen Research, organizacijska jedinica Raiffeisen Bank International AG (RBI), pokazala je da nakon britanskog izlaska iz EU "proširenje EU više nije proizvod koji se lako prodaje, te da pregovori sa zemljama kandidatima iz SIE vjerovatno neće biti završeni do 2020."

Istaknuto je da će posljedice britanskog izlaska u srednjoj i istočnoj Evropi (SIE) biti više političke nego ekonomske, kao i da je na pomolu kraj recesije u Rusiji i Ukrajini, uz vjerovatni uticaj britanskog izlaska iz EU na sankcije.

Navedeno je da u zemljama SE/JIE, niske cijene u mnogim zemljama u kombinaciji s relativno visokim rastom plaća i povećanjem broja uposlenih uveliko utiču na rast privatne potrošnje. Potrošačke cijene će vjerovatno ostati veoma niske duže nego se to prvobitno očekivalo, a kupovna moć domaćinstava bit će odlučujući faktor potrošnje u narednim kvartalima.

Srednjeročno gledano, očekuje se da će britanska funta pasti na 0,90 u odnosu na euro. S druge strane, švicarski franak i japanski jen će profitirati u odnosu na euro, zbog svoje uloge "sigurnog utočišta". Stabilne kamatne stope u SAD-u, te negativni prinosi u Njemačkoj, zadržat će EUR/USD nivo na istom nivou između 1,10 (septembar) i 1,05 (decembar).

U zemljama SIE, poljska zlota i mađarska forinta su valute koje će biti najviše pogođene britanskim izlaskom, jer se smatra da su u regiji one najpodložnije političkim uticajima. Ruska rublja će vjerovatno padati zbog ponovnog jačanja američkog dolara, te će do kraja godine biti potrebna i konsolidacija, saopćeno je iz Raiffeisen Bank International.