biznis
0

Raiffeisen Investment izgubio spor protiv RS-a

FENA
Austrijski Raiffeisen investment banka AG, nekadašnji finansijski savjetnik za prodaju Telekoma Srpske, izgubio je spor pred međunarodnim arbitražnim tribunalom u Cirihu koji je pokrenuo protiv Republike srpske zahtijevajući "dodatnu nagradu za uspjeh" jer je Telekom Srpske prodan Telekomu Srbija po neočekivano visokoj cijeni od 646 miliona eura.

Tužnom protiv RS-a, Vlade, Fonda za razvoj i zapošljavanje i Direkcije za privatizaciju RS ta kompanija iz Beča zahtijevala je isplatu dva miliona američkih dolara, zajedno s kamatom od jula 2007. godine, te troškovima postupka koji su procjenjeni na oko pola miliona eura, ukupno oko tri miliona i 700.000 KM po današnjem kursu.

Entitetsku vladu u ovoj tužni zastupala je advokatska kancelarija “Karanović-Nikolić” iz Beograda, koja se isključivo bavi privrednim pravom.

Advokat Dragan Karanović ističe da je konačna presuda donesena 24. septembra i cjelokupni zahtjev Raiffeisen investment banke je odbijen, bez mogućnosti ulaganja daljeg pravnog lijeka.

I advokat Stevan Dimitrijević iz Banje Luke, koji je sarađivao na ovom predmetu zajedno s advokatskom kancelarijom iz Beograda, podsjetio je da je predmet trajao od aprila 2008. do septembra ove godine kada je arbitražna presuda donijeta jednoglasno u korist RS-a.

Međutim, Arbitražni tribunal je odlučio da ima diskreciju u pogledu odluke o plaćanju troškova spora, pa iako je RS dobila spor morat će ona snositi svoje sporove, a druga strana svoje.

Smatrali su da je zahtjev Raiffeisen investment banke bio opravdan da se iznese pre taj tribunal, pa je stoga odlučeno i da se troškovi podijele.

Raiffeisen investment je u ponudi naveo da neće uzeti proviziju ako se Telekom Srpske proda po cijeni manjoj od 150 miliona dolara, a da će, ako cijena prodaje bude od 150 do 350 miliona dolara uzeti 1,4 miliona dolara provizije, te da također neće uzimati proviziju ako se proda za više od 300 miliona dolara.

Izvještaj o radu na arbitražnom predmetu Raiffeisen investmen AG protiv RS-a u četvrtak je usvojila Vlada RS-a na sjednici u Banjoj Luci, a šefica njenog Biroa za odnose s javnošću Vera Sajić je precizirala da je zaduženo Ministarstvo finansija da osigura modalitet plaćanja troškova arbitražnog postupka.

Ukupna suma je 148.001,45 švajcarskih franaka.