Zlatni BAM
0

Raiffeisen i UniCredit najbolje banke u BiH

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
U Coloseum klubu u Sarajevu dodijeljene su nagrade "Zlatni BAM" najboljim bankama u BiH. Po dvije nagrade dobile su Raiffeisen Bank d.d. BiH i UniCredit Bank d.d. Mostar.

Komercijalno-investiciona banka d.d. Velika Kladuša dobila je "Zlatni BAM" za najveću stopu prinosa na aktivu u 2009. godini, dok je BOR banka d.d. Sarajevo nagrađena za najveću stopu rasta depozita u protekloj godini. Nagradu "Zlatni BAM" za najveću aktivu među bankama u BiH dobila je Bobar banka a.d. Bijeljina.

Dva "Zlatna BAM-a", za najveći ukupni kapital i za stopu prinosa na dionički kapital pripala su UniCredit Bank d.d., dok su nagrade za najveću aktivu u 2009. godini i za najveći dionički kapital pripale Raiffeisen bank d.d. BiH.

"Iako je u prvom kvartalu ove godine prisutan rast nekvalitetnih kredita, te problemi sa profitabilnošću kod određenog broja komercijalnih banaka, što može pojačati rizike u bankarskom sektoru, može se reći da financijski sektor u BiH i dalje pokazuje znakove stabilnosti.U tim okolnostima svaki uspjeh je dobrodošao, najuspješnije treba nagraditi", kazao je Mirsad Pehilj, glavni i odgovorni urednik magazina "Banke BiH", čestitajući dobitnicima.