biznis
0

Raiffeisen banka najbolja banka u BiH

FENA
Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina proglašena je “Najboljom bankom u BiH za 2007. godinu”. Ovu nagradu peti put dodijelio joj je renomirani magazin Global Finance.

Ukupna bilansna suma Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina povećana je za 20 procenata na 3,7 milijardi konvertibilnih maraka na kraju trećeg kvartala 2007. Banka ima tržišni udio više od 20 procenata i opslužuje više od 700.000 klijenata u više od 90 poslovnica.

"Ova nagrada predstavlja još jedno važno priznanje za kvalitet našeg rada i pofesionalnost naših zaposlenika. Stoga, ovu titulu “Najbolje banke u BiH” nose upravo naši zaposlenici, koji su svojom odgovornošću i svojim zalaganjima doprinijeli da Raiffeisen banka bude na ovako zavidnoj poziciji. Naravno, bez naših klijenata mi ne bismo bili to što jesmo, te im se i ovom prilikom zahvaljujem na povjerenju koje nam svakodnevno ukazuju” rekao je Michael Mueller, direktor Raiffeisen banke u BiH.

Koristeći se informacijama tržišnih analitičara, izvršnih direktora preduzeća i bankarskih konsultanata, urednici Global Financea odabrali su pobjednike na osnovu kriterija rasta aktive, profitabilnosti, strateških odnosa, usluga za klijente, konkurentnosti cijena i inovativnosti proizvoda. "S razvojem globalne ekonomije, tržišta u razvoju privlače sve veću pažnju", izjavio je Joseph D. Giarraputo, urednik i izdavač Global Financea.

“Izdvojili smo banke koje pružaju usluge korporacijama čiji je cilj da iskoriste izuzetne mogućnosti za rast u ponekad teškom okruženju”. Također, Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) zajedno s Raiffeisen International Bank-Holding AG proglašena je "Najboljom bankom u centralnoj i istočnoj Evropi za 2007. godinu”. Ovu nagradu već šesti put zaredom dodijelio im je magazin Global Finance. Pored Raiffeisen banke iz Bosne i Hercegovine najboljim bankama na lokalnim tržištima proglašene su banke Raiffeisen mreže u Albaniji i Srbiji peti put zaredom, a u Slovačkoj sedmi put u historiji ove banke.

"Ova nagrada je još jedno nezavisno priznanje za naš kvalitet i stručnost. Ona dodatno potvrđuje naš strateški pristup i uspjeh u centralnoj i istočnoj Evropi, i savršeno se uklapa u niz nagrada koje smo do sada s ponosom primili", rekao je Walter Rothensteiner, izvršni direktor RZB-a i predsjedavajući Nadzornog odbora Raiffeisen Internationala, istakavši na taj način da je Raiffeisen i ranije primila slična priznanja od drugih magazina.

"Raiffeisen International je snažan i pouzdan bankarski partner u centralnoj i istočnoj Evopi. Naša prodajna mreža se sastoji više od 3.000 ekspozitura na 17 tržišta centralne i istočne Evope. Nijedna druga međunarodna banka u regionu ne nudi tako široku i gustu mrežu. Ponosan sam što je naša dobra reputacija nagrađena, kako od naših klijenata, tako i međunarodnih medija," rekao je Herbert Stepic, izvršni direktor Raiffeisen Internationala i zamjenik predsjedavajućeg RZB-a.

Lista "Najboljih banaka na tržištima u razvoju" bit će objavljena u majskom izdanju Global Finance magazina za 2008. godinu.