biznis
0

Raiffeisen banka glavni sponzor takmičenja za pjesmu Eurovizije 2008.

FENA
Raiffeisen banka, putem svog vlasnika Raiffeisen International Bank-Holding AG, bit će glavni sponzor 53. takmičenja za pjesmu Eurovizije.

"Smatramo da je takmičenje za pjesmu Eurovizije veoma popularna manifestacija u centralnoj i istočnoj Evropi koja obuhvata veliki broj postojećih i potencijalnih klijenata u cijelom regionu", kazao je direktor komunikacija Raiffeisen Internationala Michael Palzer.

Ovogodišnje takmičenje za pjesmu Eurovizije sastojat će se od dva polufinala koja će biti održana 20. i 22. maja. Veliko finale bit 24. maja, na isti datum na koji je održano prvo takmičenje za pjesmu Eurovizije prije 52 godine. Na takmičenju će ove godine učestvovati rekordan broj zemalja - njih 43, a prvi put će učestvovati i Azerbejdžan te San Marino. Ove će godine biti izvedena i 1.100. pjesma.

Takmičenje za pjesmu Eurovizije (ESC), zajedno s olimpijskim igrama i svjetskim fudbalskim prvenstvom predstavlja najveći međunarodni zabavni događaj. Već 53 godine, ESC je najgledaniji televizijski šou koji prati više od 200 miliona gledalaca čak i iz zemalja poput Australije, Kanade, SAD-a i Indije koji ne učestvuju na takmičenju.

Prvo takmičenje za pjesmu Eurovizije održano je u Luganu 24. maja 1956. Veliku nagradu je odnijela Lys Assia, predstavnica Švicarske.