Poljska
0

Raiffeisen Bank international kupuje učešće od 70% u Polbanku

Sarajevo-x.com
Herbert Stepic
Herbert Stepic
Raiffeisen Bank International AG (RBI) je postigla dogovor o kupovini većinskog učešća od 70% u Polbanci EFG (Polbank) u Poljskoj.

"Zbog svog jasnog usmjerenja na poslovanje sa retail klijentima, Polbanka predstavlja idealnu dopunu Raiffeisen banci u Poljskoj, koja je dobro pozicionirana u segmentu korporativnog poslovanja. Ovom transakcijom gradimo čvrstu osnovu za uspješan razvoj u jednoj od najsolidnijih ekonomija u Centralnoj i Istočnoj Evropi", izjavio je Herbert Stepic, generalni direktor RBI-a, povodom potpisivanja ugovora.

Polbank predstavlja bankarsku mrežu preko koje EFG Eurobank Ergasias S.A. (Eurobank EFG) posluje u Poljskoj, a koja će prema dinamici transakcije biti transformisana u zasebno pravno lice koje će poslovati sa poljskom bankarskom dozvolom. RBI će za vlasničko učešće platiti novčanu naknadu od 490 miliona eura prilikom prenosa dionica.

Kupovina je vezana za uslov uspješnog okončanja prenosa dionica, kao i dobijanja saglasnosti EU, te grčkih i poljskih nadzornih institucija. Očekuje se da će transakcija biti okončana u četvrtom kvartalu 2011. ili u prvom kvartalu 2012. Predmetna kupovina će značajno ojačati poziciju RBI-a u najvećoj ekonomiji Centralne Evrope, sa solidnim potencijalom rasta. Na osnovu trenutnih finansijskih podataka, banka koja će nastati spajanjem RBPL i Polbanke bit će šesta po veličini komercijalna banka u Poljskoj, mjereno prema aktivi, dok će po obimu kreditnog portfelja zauzimati četvrtu poziciju, a opsluživat će preko milion klijenata.

Polbank je osnovana 2006. godine, a usmjerena je na fizička lica i mala i srednja preduzeća. Banka je svojom mrežom, koju čini oko 350 poslovnica, zastupljena u svim dijelovima zemlje, zapošljava 2.900 ljudi i ima oko 800.000 klijenata. Njena je bilansna suma je na dan 30.09.2010. iznosila 5,5 milijardi eura.

RBI je na poljsko tržište ušla 1991. godine, kada je osnovala RBPL. Ukupna aktiva koja se odnosi na poslovanje RBI Grupacije u Poljskoj iznosila je 6,5 milijardi eura na kraju trećeg kvartala 2010. RBI ima oko 3.000 zaposlenika u 123 poslovnice u Poljskoj, gdje opslužuje preko 240.000 klijenata.