biznis
0

Raiffeisen Bank: Edin Muftić povlači se sa funkcije generalnog direktora

FENA
Generalni direktor i osnivač Raiffeisen Banke d.d. Bosna i Hercegovina Edin Muftić povući će se sa funkcije generalnog direktora, a naslijedit će ga Michael Mueller.

Kako je saopćeno iz Raiffeisen banke, Edin Muftić se dogovorio sa dioničarem banke Raiffeisen International Bank-Holding AG, da se povuče sa svoje pozicije generalnog direktora. Ovaj dogovor je postignut na zajedničkim i prijateljskim osnovama. Muftićev Ugovor isteći će sredinom marta.

"Jako nam je žao zbog odluke Muftića, koji je osnovao Banku i uspješno je vodio 15 godina", izjavio je generalni direktor Raiffeisen International i predsjedavajući Nadzornog odbora Banke Herbert Stepic.

Muftić je osnovao banku, nekadašnju Market banku, 1992. godine. Kada ju je u julu 2000. godine preuzela Raiffeisen grupacija, banka je bila među institucijama srednje veličine u državi. Nekoliko godina kasnije, postala je tržišni lider u BiH.

Istovremeno, Ognjen Samardžić je obavijestio Nadzorni odbor da će se povući sa pozicije člana Odbora Banke odgovornog za poslovanje sa stanovništvom iz ličnih razloga.

Muftića će naslijediti Michael Mueller, koji će 15. marta postati generalni direktor Banke. Upravu Banke će do daljnjeg, pored Muellera, činiti i dosadašnji članovi Dino Osmanbegović i Zdenko Mihajlović, navodi se u saopćenju.