Negativa(c) dana
0

Radnike Sarabona četiri godine vukli za nos

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Obespravljeni radnici jedine tvornice čokolade u Bosni i Hercegovini ponovo su se danas okupili u krugu Sarabona na Stupu kako bi ukazali na probleme sa kojima se bezuspješno muče četiri duge godine.

Bivši vlasnik tvornice Vahidin Čomor dobio je sudsko rješenje da su mu Agencija za privatizaciju Kantona Sarajevo i Ministarstvo privrede Kantona nezakonitu oduzeli imovinu jednostrano raskidajući kupoprodajni ugovor.

Bivši radnici podnose tužbe: Nemamo više šta izgubiti

Takvom je odlukom Suda pao u vodu sav napor radnika, koji su od 2007. godine pokušali ostvariti svoja prava. Sada im je preostao potez očajnika, tužbe protiv svih strana umiješanih u slučaj tvornice Sarabon. O epilogu tužbe prerano je govoriti, ali sagledavajući ukupnu situaciju, teško se nadati da će radnici istjerati pravdu i ostvariti prava.

I dok su radnici bili na Birou za zapošljavanje, sva pokretna imovina firme rasprodata je po našoj zemlji, susjednoj Srbiji, a mašine su dospjele čak i do Francuske. Radnici naravno nisu imali nikakve koristi od toga, a čitav slučaj se završio sa 25 hiljada KM duga, koje im neko treba isplatiti.

Sarabon je tako, od jednog od simbola Sarajeva, postao sinonim za postratnu privatizacijsku pljačku, koja se lomila preko leđa radnika, koji su ostali bez posla, primanja i bilo kakve perspektive.