Nakon sastanka sa premijerom RS
0

Radnicima ŽRS obećana plata i dva topla obroka

SRNA
Predsjednik sindikata "Željeznica Republike Srpske" (ŽRS) Zlatko Marin izjavio je da su na sastanku sa premijerom RS Aleksandrom Džombićem i rukovodstvom ovog preduzeća data obećanja za isplatu pune plate u ovom mjesecu, kao i dva topla obroka.

Marin je nakon sastanka rekao novinarima da se razgovaralo i o najavljenoj sistematizaciji u Željeznicama, koju sindikat još nije dobio, i u kojoj je, kako je naveo, broj radnih mjesta sveden na oko 3.100 zaposlenih.

"Za sada bez posla neće ostati niko, naći će se modus da oko 500 radnika koji su višak ne budu otpušteni. Prema zakonu, radnik može biti neraspoređen i da prima platu bez toplog obroka i ostalih prinadležnosti", naveo je Marin.

On je dodao da za sada nijedno radno mjesto nije ukinuto i da tek treba da se revidentira tehnološki višak, dodajući da za sada postoje obećanja da neće biti otpuštanja.

Marin je dodao da će biti ušteda na toplom obroku, prevozu i drugim prinadležnostima radnika koji će biti neraspoređeni, navodeći da postoji i prijedlog od generalnog direktora ŽRS da se organizuju firme-kćerke preduzeća.

On je ocijenio da je najveći višak radnika u administraciji, te nešto po sekcijama.

Svih šest sindikata ŽRS stupilo je 3. juna u štrajk zbog, kako su naveli, nepoštivanja sporazuma postignutog 15. februara sa Upravom preduzeća, a 8. juna stupili su i u generalni štrajk. Generalni štrajk prekinut je 16. juna, jer je Vlada RS uplatila "Željeznicama" pet miliona KM za dva regresa i topli obrok radnicima, čime je ispunjen najveći broj zahtjeva i prestali su razlozi za štrajk.