biznis
0

Radnicima "Natrona" isplaćene četiri zaostale plaće

FENA
Vlada Zeničko - dobojskog kantona informirala je jutros, da su uplatom sredstava u iznosu od 925.000 KM od strane turskog partnera "Kastamonu Entegre", za kupovinu daljnjeg dijela vlasništva "joint venture" preduzeća "Natron Hayat" Maglaj stvoreni uslovi da se isplate četiri zaostale plaće radnicima ovog preduzeća.

Riječ je o posljednjoj neizmirenoj obavezi prema radnicima Natrona.

U proteklom periodu uplaćena su sredstva za otpremnine i uvezivanje staža radnicima, a isplatom zadnje četiri zaostale plate finalizirane su sve obaveze prema radnicimam, nastale Ugovorom o formiranju joint venture preduzeća i Sporazumom sa sindikatom Natrona, potpisanim prije tri godine.

Na ovaj način uspješno se okončava trogodišnji proces privatizacije maglajskog Natrona u koji je turski investitor uložio i više sredstava od sume predviđene ugovorom (uloženo je oko 150 milion KM), saopćeno je iz Vlade ZDK.

Ostvaren je prvobitni cilj Vlade ZDK, da se u ovom preduzeću pokrene proizvodnja, stabilizuje poslovanje, te osiguraju radna mjesta i redovne isplate plaća radnicima.

Iz Natron Hayata ranije su objavili da će tokom ove godine biti pokrenuta integralna proizvodnje što znači dostizanje predratnog nivoa proizvodnje.