Zvornik
0

Radnici Žitoprometa traže pomoć i prijete blokadom puta

SRNA
Radnici Žitoprometa (Foto: SRNA)
Radnici Žitoprometa (Foto: SRNA)
Zaposleni u preduzeću "Žitopromet" iz Zvornika odlučili su da će, ukoliko im do 1. avgusta ne bude isplaćen dio dugovanja, blokirati magistralni put Zvornik - Bijeljina u Karakaju.

Radnici su nakon razgovora sa načelnikom opštine Zvornik Zoranom Stevanovićem konstatovali da samo na taj način mogu od većinskog vlasnika preduzeća da naplate svoje plate.

Oni su upoznali Stevanovića da nisu primili pet plata, da im nisu uplaćivani doprinosi više od 13 mjeseci, te da nemaju osnovnu sirovinu za rad - pšenicu.  

Načelniku su rekli da je za njihovo teško stanje najodgovorniji većinski vlasnik preduzeća Stevo Radić, bez obzira što ih je pismeno obavijestio da je svoje akcije "prodao nekom slovenačkom fondu". 

"Žitoprometovi" radnici zamolili su Stevanovića da im, ukoliko je to moguće, pomogne u prevazilaženju nastale situacije. 

Stevanović je rekao da, i pored dobre volje da se razriješi problem radnika, ne vidi kako lokalna zajednica može da riješi probleme u firmi koja je privatizovana. 

"Ako dođe do stečaja, lokalna uprava može pomoći da se obezbijedi novac za povezivanja radnog staža do dana pokretanja stečaja", rekao je Stevanović. 
Predsjednica Sindikalnog centra Zvornik Milena Vimić rekla je da je pokretanje stečaja u "Žitoprometu" već viđeni scenario koji se primjenjuje u privredi Zvornika. 

Ona je podsjetila da je poslije stečaja u zvorničkim preduzećima "Jadar", "Famod", "Fagum", "Vezionica", "Autotransport", "Hladnjače" i ostalima, na pomolu stečaj i u "Žitoprometu", te u "Bjanki" u kojoj radnici štrajkuju. 

"Nažalost, kada se pokrene stečaj, radnici ova dva preduzeća će ostati bez posla i egzistencije, što usložnjava i onako tešku situaciju privrede na zvorničkom području", rekla je Vimić. 

Predsjednik Sindikalne organizacije "Žitopromet" Dragan Erić rekao je da radnici nisu primili pet plata, dok im doprinosi nisu uplaćivani više od 13 mjeseci. 

"Radnici žele da rade, ali i da naplate svoj uloženi rad", ponovio je Erić i naglasio da su dovedeni u situaciju da nemaju čime da rade, jer im nedostaje osnovna sirovina. 

On je rekao da su radnici tražili od rukovodstva preduzeća da se dogovore o rokovima isplate neisplaćenih plata i doprinosa i da nastave sa radom, kao i da im je rukovodstvo kolektiva u poslednjim razgovorima stavilo na sto zahtjev o pokretanju stečajnog postupka. 
U "Žitoprometu" sada ima 59 radnika, dok ih je 2002. godine, kada je firma privatizovana, bilo zaposleno oko 150.