biznis
0

Radnici tvornice obuće "Aida" nezadovoljni

FENA
Vijeće zaposlenika tvornice obuće "Aida" Tuzla danas je održalo pres-konferenciju na kojoj je još jednom željelo skrenuti pažnju na teško stanje u ovoj fabrici, kojem se "ne vidi kraj".

Zaposlenici su u izuzetno teškom položaju zbog, kako je rečeno, stalnog kršenja Zakona o radu, Kolektivnog ugovora i drugih zakonskih akata, za šta je krivcem imenovan poslodavac i njegovi saradnici.

Iako su se, vođeni skorašnjim obećanjima odgovornih, nadali boljim danima fabrike, stvarnost ih je uvjerila da je sa svakim novim danom sve teže.

Predstavnici Vijeća uposlenika "Aida" istakli su da je majska plaća bila od 130 do 180 KM, godišnji odmor za prošlu godinu radnicima je uglavnom propao, a isto se očekuje i u ovoj. Tvrde i da im se doprinosi za PIO ne uplaćuju od oktobra 1997, a takva praksa je nastavljena i ove godine. Sporno je i slanje radnika na čekanje bez rješenja od poslodavca, a niz nedoumica sadrži i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji "Aida" Tuzla i firme "A - shoes".

Zbog sumnji u pravilan utrošak novca namijenjenog "Aidi" i njenim zaposlenicima, od nadležnih institucija bit će zatraženo poduzimanje mjera. Spekulacije o razilaženju sindikata i vijeća uposlenika "Aide" danas su odlučno demantirane.