biznis
0

Radnici Granita zbog neotvorenog računa nemaju plata

FENA
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Predsjednik Sindikata Granita d.d. Jablanica Memsud Ćosić kazao je u izjavi za Fenu kako je najveći problem tog preduzeća što nema otvoren račun zbog čega nije moguće ostvariti proizvodnju u punom kapacitetu, a radnicima se ne mogu isplaćivati plate.

Po njegovim riječima, proizvodnja u preduzeću je započela prije mjesec dana s trećinom kapaciteta, ali zbog problema s računom, roba se trenutno skladišti, a radnici nemaju plata.

"Problem je u tome što je preduzeće, koje je bilo registrovano na Općinskom sudu u Sarajevu, skinuto s registra tog suda i mi sada tražimo da se ono registruje na Općinskom sudu u Mostaru. Taj je proces u tpku i čim se on završi moći će se potvrditi novi direktor, kojeg smo mi izabrali na zadnjoj skupštini dioničara", kazao je Ćosić, dodavši kako će preduzeće tada dobiti pečat te početi raditi u punom kapacitetu, prodavati robu i radnicima isplaćivati plaćte.

Naglasio je kako nije zadovoljan trenutnom situacijom oko tog procesa, jer se on, kako je kazao, odvija jako sporo.

"Nama je račun neophodan jer već godinu i po nemamo nikakvih primanja", ističe Ćosić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj nam je kazao kako se nada da bi taj proces trebao biti realizovan do kraja ovog mjeseca.

Što se tiče zaostalih dugovanja prema radnicima, Ćosić je podsjetio kako se radi o 13 neisplaćenih plata.

"Radnici neće odjednom dobiti sva zaostala potraživanja, ali dok sam ja na čelu sindikata, borit ću se da radnici dobiju zaostala dugovanja", zaključio je na kraju.