biznis
0

Računi Energopetrola privremeno deblokirani

FENA
Na sastanku održanom u četvrtak između predstavnika radnika Energopetrola i članova Uprave HVB Central profit banke, dogovoreno je da Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) privremeno deblokira račune Energopetrola u trajanju od deset dana počevši s 20./ 21. julom u zavisnosti od toga na koji će datum deblokada računa biti tehnički izvodljiva.

Kako je danas saopćeno iz HVB Central profit banke pod deblokadom se podrazumijeva skidanje blokade s blokiranih računa Energopetrola kod HVB Central profit banke te preduzimanje radnji za skidanje blokada s računa koje Energopetrol ima kod drugih banaka, a koji su nakon što je Bank Austria Creditanstalt ispostavila mjenice na naplatu blokirani.

Privremena deblokada računa će Energopetrolu omogućiti da normalizira svoje poslovanje, dok se ne okončaju glavne aktivnosti u vezi s privatizacijom kompanije. Treba napomenuti da se prinudno naplaćeni iznosi mogu vratiti jedino po osnovu novog ugovora o kreditu, s tim da je BA-CA pojasnila da eventualne pregovore o odobrenju novog kredita može voditi samo s novim vlasnikom Energopetrola.

Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), matična banka HVB Central profit banke, preuzela je kredit Energopetrola sredinom februara 2006. Razlog preuzimanja ovog kredita je bila zakonska odredba. Banka je podržavala kompaniju s mnogim mogućim rješenjima problema u kojima se Energopetrol našao još od polovine 2004., ali planirana privatizacija još nije uspješno finalizirana.

Bank Austria Creditanstalt Beč (BA-CA) nije imala drugu alternativu već da pokrene proces pokretanja hipoteke nad imovinom Energopetrola. U protekle dvije godine, Banka je produživala proces naplate nekoliko puta, pokušavajući da pronađe najbolje rješenje za probleme u kojima se našao Energopetrol. Rješenje do danas nije nađeno.

Tek sada, nakon što je pokrenuta zakonska procedura, dogodili su se pomaci u pregovorima. Međutim, Banka još nije dobila bilo kakve garancije od konzorcija INA/MOL koje su preduvjet za zaustavljanje zakonske procedure.

Unatoč svemu, Banka još uvijek vjeruje da se rješenje može naći, ako se svi nadležni koji donose odluke potrude i pristupe rješavanju ovog slučaja. Postoji opavdani strah da će jučerašnje aktivnosti uposlenika i menadžmenta Energopetrola biti kontraproduktivne za uspješan kraj privatizacijskog procesa, navodi se u saopćenju.