biznis
0

Računi Energopetrola blokirani

Sarajevo-x.com/ Jutarnji.hr
Svi računi sarajevske naftne kompanije Energopetrol od utorka su blokirani, jer je Bank Austria Creditanstalt (BA CA) aktivirala mjenicu na dvadeset miliona konvertibilnih maraka, piše "Dnevni avaz", a prenosi "Jutarnji list".

Navodi se kako je to zapravo početak aktiviranja hipoteke nad najvrjednijim dijelom imovine Energopetrola, što može imati nesagledive posljedice po opstanak te firme.

Uprava Energopetrola o blokadi računa informirala je Vladu Federacije koja vodi pregovore s hrvatsko-mađarskim konzorcijem INA-MOL o privatizaciji sarajevske naftne kompanije.

Predsjednica vladine komisije za pripremu ugovora o kupoprodaji Energopetrola, Kasema Ćatović, potvrdila je da nakon aktiviranja bankovne mjenice više neće moći biti nikakvih isplata s postojećih računa.

Bank Austria na ovaj će način pokušati doći do sredstava koje joj duguje Energopetrol, koji je na ime kredita pod hipoteku založio poslovnu zgradu u središtu Sarajeva i 25 najprofitabilnijih benzinskih pumpi.

Jedini izlaz iz sadašnjeg stanja je da vlada što prije, u svakom slučaju do kraja sedmice, razmotri i prihvati ugovor o dokapitalizaciji Energopetrola, te da se banci daju jamstva za isplatu dospjelog duga. Ranije usuglašeni ugovor ponovo je doveden u pitanje zbog nejasnoća oko postojanja dodatnog poreznog duga Energopetrola u iznosu od 17 miliona konveritiblnih maraka, koje INA i MOL ne žele preuzeti.

Zamjenik federalnog premijera Gavrilo Grahovac najavio je kako će na prvoj narednoj sjednici vlade predložiti da se pronađu sredstva za otkup hipoteke od banke. Grahovac se, međutim, i dalje odlučno protivi prodaji Energopetrola INA-i i MOL-u te sugerira kako bi nakon ovoga od kupoprodaje trebalo odustati, a Energopetrol sanirati sredstvima iz federalnog proračuna.