biznis
3

Putnički avion MC-21 je novi ruski ponos i konkurent Boeingu i Airbusu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruska kompanija Irkut Corporation održala je zvaničnu prezentaciju novog aviona MC-21 koji je još uvijek u fazi testiranja, a serijska proizvodnja će početi 2017. godine.

"Novi sibirski avion je super", kazao je na zvaničnoj prezentaciji premijer Rusije Dmitrij Medvedev ističući nadu da će njihova nova uzdanica, avion MC-21 revitalizirati rusku avioindustriju.

Medvedev je kazao kako je dvomotorni avion kratkog i srednjeg dometa "cool" ističući važnost da Rusija bude prisutna u vrhu zemalja koje konstruišu i proizvode avione, uprkos visokim troškovima proizvodnje.

Suočena sa sankcijama zapadnoevropskih zemalja zbog učešća u krizi u Ukrajini, Rusija na ovaj način želi pokrenuti vlastite proizvođačke pogone i industriju koja će im omogućiti da ne zavise toliko od stranih kompanija.

"Siguran sam da će ovaj avion postati ponos ruskog civilnog zrakoplovstva, a da će domaći i strani putnici uživati u putovanju modelom MC-21", kazao je Medvedev.

Foto: AFP
Foto: AFP

U početku će se proizvoditi dva tipa aviona i to MC-21-300, koji će imati između 160 i 200 mjesta te MC-21-200, koji će imati između 130 i 165 mjesta. Prva isporuka aviona očekuje se već 2018. godine, a kako prenosi ruska državna televizija, već postoje domaće i strane kompanije koje su zainteresovane za kupovinu ovog modela.

Vladimir Volkov, potpredsjednik Irkut korporacije, kazao je da je avion napravljen od kompozitnih materijala, što mu daje poseban oblik.

"Avion nije napravljen od metala već od kompozitnih materijala. Mnogo je lakši i jači te predstavlja značajan iskorak u razvoju naše zrakoplovne industrije", kazao je Volkov.