Rusija
0

Putin ne želi ekonomski izolacionizam

FENA
Izolacionizam nije izbor Rusije, izjavio je u ponedjeljak ruski premijer Vladimir Putin, dodavši da je izbor Moskve daljnja integracija Rusije u svjetsku ekonomiju.

"U uvjetima finansijske krize koju sada doživljava svijet velika je zavodljivost jednostavnih rješenja", rekao je Putin, protiveći se zatvaranju nacionalnih privreda u agresivnom protekcionizmu i ograničavanju kretanja kapitala.

"Naravno, mi moramo uvažavati realnost, ali strateški, izolacionizam uopće nije naš izbor", istaknuo je ruski premijer, založivši se za dosljedno umanjenje barijera za vanjskoekonomsku djelatnost i za formiranje fer i transparentnih pravila igre u svjetskoj privredi i finansijama.

"Rusija će i dalje biti dosljedni pristalica razvoja integrativnih procesa", rekao je Putin i naveo da su prioritetni pravci formiranje carinske unije Rusije, Bjelorusije i Kazahstana i jačanje Euroazijske ekonomske zajednice.

Prema njegovim riječima, Rusija je i dalje zainteresirana za stupanje u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) i nastavit će strpljivo i argumentirano sa potrebnim pregovorima, prenijela je agencija Itar-Tass.

"Mi smo spremni i na dijalog s Evropskom unijom o novom Sporazumu o strateškom partnerstvu", rekao je ruski premijer dodajući da su u njemu uvijek značajno mjesto imali i imat će pitanja ekonomske saradnje.

"Drugim riječima, namjeravamo razvijati i uzajamno korisne bilateralne ekonomske veze s našim tradicionalnim trgovinskim partnerima - zemljama Zajednice nezavisnih država, Evrope, Kinom, Indijom i SAD-om", rekao je Putin.