biznis
0

Puštena u rad nova preša za skidanje sivoga lijeva u Aluminiju

FENA
Aluminij d.d. Mostar pustio je u pogonu Anoda u rad novu prešu za skidanje sivoga lijeva, a ovih će dana proraditi i novi stroj za ispravljanje čepova.

Vrijednost oba projekta iznosi 1,1 milion eura, a strojeve je proizveo njemački Outotec.

"Preša radi punim kapacitetom, a nužna nam je glede osiguranja nesmetana toka proizvodnje zalivenih anoda, s obzirom na to da su promjenom dimenzija tuljaka na anodnim šipkama, postojeće preše postale uskim grlom u proizvodnji", kazao je direktor Anoda Ivan Grle, dodavši kako kapacitet proizvodnje s novom prešom iznosi 25 šipki na sat, što uvelike ubrzava proizvodnju u postupku zalijevanja, te kako su troškovi održavanja, te vrijeme zastoja i kvarova sada svedeni na najmanju moguću mjeru.

Govoreći o stroju za ispravljanje čepova, Grle je kazao on omogućuje na licu mjesta ispravljati anodne tuljke i vraćati ih u proizvodnju.

Inače, Aluminijev je pogon Anoda prošle godine proizveo 72.986 t sirovih anoda, 69.095 t pečenih anoda i 68.440 komada zalivenih anoda, dok će, sukladno Planu poslovanja, ove godine proizvesti 76.758 t sirovih anoda, 72.920 t pečenih anoda i 71.140 komada zalivenih anoda, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Aluminija dd. Mostar.