biznis
0

Puštena u pogon prva brza punionica za motorna vozila na prirodni gas

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić danas je u krugu poslovno-tehničkog kompleksa Sarajevogasa u Butilama pustio u pogon pilot- postrojenje punionice za motorna vozila na prirodni gas.

Izgradnja ovog postrojenja rezultat je realizacije Programa aktivnosti uvođenja prirodnog gasa za pogon motornih vozila na području Kantona Sarajevo donesenog krajem 2003., a na temelju akcionog plana Studije o primjeni prirodnog gasa u saobraćaju koju je Vlada KS-a usvojila godinu ranije.

Studija je ukazala na značajan prostor za primjenu prirodnog gasa imajući u vidu veliki broj vozila u javnom sektoru na području Kantona, a koji nije iskorišten.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Abid Jusić naglasio je značaj ovakvih projekata s ekonomskog i ekološkog aspekta. Iskustva zemalja u kojima se koristi prirodni gas u saobraćaju pokazuju da vozila na prirodni gas emituju daleko manje polutanata nego vozila ne benzin ili dizel.

Prema podacima Evropske asocijacije vozila na prirodni gas potpuno je eliminirana emisija olova, oksida sumpora i čvrstih čestica, a također dolazi do značajnog smanjenja emisije ostalih polutanata.

Direktor Sarajevogasa Salih Selamnović prezentirao je rezulate i korist od projekta ove punionice za motorna vozila koja koristi Sarajevogas. Dosadašnja primjena šest vozila na prirodni gas u Sarajevogasu pokazala je izuzetne prednosti korištenja tog energenta po svim elementima, posebno u smanjenju troškova goriva po kilometru i velikim ekološkim prednostima.

Brzina punjenja jednog vozila je 2,5 minute, a punionica može dnevno napuniti 25 vozila.

Realizacijom ovog projekta, kazao je Selmanović, ne samo da se smanjuje štetni utjecaj na okolinu već i stvara osnova za propagiranje i širenje upotrebe prirodnog gasa u saobraćaju u skladu s programom aktivnosti uvođenja ovog energenta za pogon motornih vozila u KS-u.