biznis
0

Puhalac: Ne možemo naći izvore za poticaj domaćoj proizvodnji

FENA
Mjere za unapređenje vanjskotrgovinske razmjene i smanjenje deficita Bosne i Hercegovine osnovne su teme o kojima su danas članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodanom Puhalcem.

Predsjedavajuća Komisije Snježana Rajilić je nakon sastanka kazala novinarima da je napravljen radni materijal prijedloga zaključaka za prevazilaženje stanja o čemu je razgovarano s ministrom i s predstavnicima Privredne komore, odborom Doma naroda koji se bavi ovim pitanjima kako bi usaglasili stavove.

Podsjetila je da postoji i materijal koji je Ministarstvo za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose predložilo Vijeću ministara.

„Danas smo pokušali da sagledamo ova dva materijala koji se odnose na smanjenje spoljnotrgovinskog deficita i funkcionisanje institucija koje prate izvoz naših privrednika“, kazala je Rajilić.

Najavila je da bi 12. juna trebao biti održan sastanak na koji bi bili pozvani predsjedavajući Vijeća ministara BiH, resorni ministar i članovi Komisije kako bi pokušali usaglasiti stavove u vezi sa zaključcima, a koji se jednim dijelom odnose i na entitetske vlade i institucije.

Rajilić je kazala da je Komisija pripremila i radni materijal izmjena i dopuna tri zakona koja se odnose na ovu oblast, a koji bi doprinijeli smanjenju vanjskotrgovinskog deficita. Radi se o prijedlozima izmjena i dopuna zakona o akcizama, carinskoj politici i carinskoj tarifi. Kako je rečeno, interresorna radna grupa bi trebala izvršiti usaglašavanje između entitetskih vlada, ministarstava na nivu BiH i Vijeća ministara.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Puhalac je kazao da bilans u prvom kvartalu nije dobar.

Prema njegovim riječima, pred nama su ratifikacije Sporazuma o slobodnoj trgovini i „u pozadini toga stoji briga za domaću proizvodnju“.

„Očekujemo da će i Vijeće ministara i entitetske vlade razmotriti predloženi program i po njemu postupiti“, kazao je Puhalac.

On je istaknuo kako misli da dizanje barijera na uvozu nisu izlaz.

„Naša otežavajuća okolnost je što ne možemo naći izvore za poticaj domaćoj proizvodnji. Oni mogu biti eventualno u zakonskoj regulativi koju pokriva država. Inspekcijski organi koji su u entitetskoj nadležnosti su možda jedina konstruktivna brana da se spoljnotrgovniski bilans ne narušava. To znači da ne uvozimo svega i svačega“, kazao je Puhalac.

Član Komisije Šemsudin Mehmedović je rekao da je konstatirano da ove aktivnosti traju nedopustivo dugo, jer privreda ne može čekati toliko dugo da se predlože izmjene i dopune određenih zakonskih rješenja, odnosno da se donesu određene mjere.

„BiH je potpisinica raznih međunarodnih ugovora, između ostalih i ugovora o CEFTA-i, o slobodnoj trgovini koji je nastavak ugovora o slobodnoj trgovini sa susjedima. BiH ukoliko dođe do potpisivanja ugovora o pridruživanju s EU morat će da liberalizuje uvoz robe iz EU“, kazao je Mehmedović dodajući da trebamo već da se počnemo prilagođavati takvoj novonastaloj situaciji.

Prema njegovim riječima, svaka intervencija u oblasti carinske politike, tarifa i akciza ima značajan utjecaj na makroekonomske pokazatelje BiH.

„S obzirom na negativan spoljnotrgovinski bilans BiH sa zemljama u susjedstvu, želimo da izjednačimo uslove privređivanja ovim zakonskim rješenjima, odnosno izmjenama i dopunama zakona. Želimo da izjednačimo uslove privređivanja naše privrede i privrede u susjedstvu“, kazao je Mehmedović.

Istaknuo je da BiH nije još oformila sve institucije koje su neophodne da bi bh. roba i proizvodi stekli uvjete da budu izvezeni u zemlje u susjedstvu, a naročito u zemlje EU.

Stoga, kazao je on, Komisija podržava mjere koje je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.