biznis
0

Pšenica izuzetnog kvaliteta, kukuruz samo za silažu

SRNA
Ovogodišnji rod pšenice u Republici Srpskoj (RS) izuzetnog je kvaliteta, iako su prinosi zbog suše nešto manji i kreću se od tri do četiri tone, ali su i dalje u okviru standarda za naše krajeve,rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac.

S druge strane, prema njegovoj procjeni, zbog visokih dnevnih temperatura vazduha, rod kukuruza u RS je propao između 50 odsto i 70 odsto.

"Kukuruz praktično više nije ni za silažu, nema klipa, nema zrna. Mislim da se neće isplatiti žeti kombajnom jer će troškovi žetve biti veći od prinosa. Godina je izuzetno loša, zbog toga očekujemo da predstavnici resornog Ministarstva i Vlade RS sjednu sa poljoprivrednim proizvođačima i nađu način da im se na neki način pomogne, jer su mnogi ušli u veoma skupu sjetvu, a neće imati nikakve prihode", dodao je Usorac.

On je najavio da će jedna od mogućih mjera, koje će Udruženje predložiti Vladi, biti da se poljoprivrednicima otpišu nafta i đubrivo, te da se na taj način, sa malo novca, spasi domaća poljoprivreda. 

Komentarišući nedavnu izjavu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Miroslava Milovanovića da Vlada neće izdvajati sredstva za pomoć poljoprivrednicima zbog suše, Usorac je rekao da se nada da će se u rebalansu budžeta ipak uspjeti iznaći potrebna sredstva, jer je oko 60.000 poljoprivrednih gazdinstava veoma bitno za RS.

Govoreći o odluci Vlade RS o zaštitnoj cijeni pšenice od 38 feninga po kilogramu, uz subvenciju od 0,05 KM,Usorac kaže da je to jedan od načina da poljoprivrednici vide da se o njima vodi računa, što će biti podstrek za ulazak u jesenju sjetvu.

"Cijena pšenice u zemljama u okruženju je između 40 feninga i 42 feninga, sa tendencijom rasta, zbog očiglednog  manjka ove žitarice na svjetskom tržištu i lošeg stanja kukuruza, pa se može očekivati da će ubrzo dostići i 70 feninga", dodao je Usorac.