biznis
7

Prvi "Vuneni bazar" u Zvorniku: Potencijal vune ne smije biti zanemaren

Klix.ba
U Zvorniku je danas održana prva kulturno – privredna manifestacija "Vuneni bazar" koju su organizovali Udruženje za ekonomiju i ekologiju "Omega" i Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" iz Zvornika.

Ova manifestacija je bila prilika da se udruženja, kulturno-umjetnička društva, privrednici i pojedinci okupe na jedno mjesto i predstave svoje proizvode od vune. Manifestacija je bila prilika da se razmijene iskustva između učesnika, članova udruženja, privrednika koji izrađuju tradicionalne i nove proizvode od vune i upoznaju se o mogućnostima za saradnju.

Na manifestaciji su učestvovala udruženja iz Zvornika i Tuzle i to: Društvo Breščana iz Tuzle, Udruženje za jačanje prava žena Anima 2005, Udruženje žena Napredak, BZK Preporod, UG Omega, te lica koja se bave izradom proizvoda od vune.

"Nastojali smo da se na jedno mjesto okupe oni koji se bave preradom vune i proizvodnjom artikala za svakodnevnu upotrebu. Cilj je bio da se skrene pažnja na neiskorištene potencijale vune koja danas više predstavlja ekološki problem nego što je koristan resurs. Ova manifestacija bi trebala biti tradicionalna, i namjera je da se upravo u Zvorniku afirmiše ova oblast, jer je veliki broj povratničkih domaćinstava formirala porodična stada, ali ne iskorištavaju vunu za ostvarivanje dodatnih prihoda", izjavio je, između ostalog, Hazim Karić, predsjednik Udruženja za ekonomiju i ekologiju "Omega" Zvornik.

"Naš je cilj da se tradicija izrade proizvoda od vune otrgnu od zaborava. Područje Zvornika i cijelo Podrinje je bilo poznato po tekstilnoj industriji koja je zapošljavala veliki broj radnika.

Ova manifestacija ima svoju ekonomsku, sociološku, tradicionalnu, kullturološku i ekološu dimenziju. Zadovoljni smo da možemo ovakvim manifestacijama afirmisati građane da razmišljaju o vrijednosti vunenih vunenih proizvoda", kaže Amer Redžić, predsjednik BZK "Preporod" Zvornik.

Organizaciju kulturno – privredne manifestacije "Vuneni bazar" podržali su BH Telecom i SO Zvornik i, MI Ovako.

Organizatori prve kulturno – privredne manifestacije "Vuneni bazar" su Udruženje za ekonomiju i ekologiju "Omega" Zvornik i Bošnjačka zajednika kulture "Preporod" općinsko društvo Zvornik.